Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Співробітники ФСБ РФ намагалися вбити поета Дмитра Бикова, - Bellingcat

  • 09.06.2021, 18:35
  • 613

До отруєння російського поета та письменника Дмитра Бикова в 2019 році можуть бути причетні ті самі співробітники Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії, які, ймовірно, отруїли опозиціонера Олексія Навального і російського журналіста Володимира Кара-Мурзу

Про це йдеться у розслідуванні групи Bellingcat і російського видання The Insider. Журналісти з'ясували, що стежити за Биковим ймовірні співробітники Другої служби ФСБ Володимир Паняєв (летів під своїм ім'ям) і Валерій Сухарєв (летів з паспортом на ім'я Микола Горохов) почали в травні 2018 року, коли той відправився читати лекції в Уфу.

Наступна поїздка слідом за Биковим, як кажуть у матеріалі, відбулася 17 листопада 2018 року в Ростові, а потім — у квітні 2019 року також у Ростові.

Отруїти письменника, як йдеться в матеріалі, спробували 13 квітня 2019 року в Новосибірську, де він читав текст в рамках тотального диктанту. Разом з ним у місті також перебувала його дружина Катерина Кевхішвілі.

Одяг Бикова, ймовірно, обмастили отрутою, коли його не було в готелі. Журналісти припускають, що в наступні два дні письменник не одягав той одяг і тому відчував себе нормально. А 16 квітня письменникові стало погано в літаку перед зльотом в Уфу, і його госпіталізували.

Як стверджують розслідувачі, симптоми у Бикова схожі на ті, що були у Навального. Однак тоді лікарі не поставили однозначний діагноз, як і в разі Навального.

«Літак ще тільки починав злітати коли у Дмитра почалася блювота, він важко дихав і покрився великими краплями поту. Час від часу він непритомнів — заплющував очі й опускав голову, але повністю свідомість не втрачав, реагував на мову. Через якийсь час він ліг на підлогу в прохід», — йдеться в розслідуванні.

Читайте також: Малазійський літак збила російська ракета, — Bellingcat

Биков залишався в комі п'ять днів, страждаючи від набряку мозку і критичного рівня глюкози в крові. Його підімкнули до апарату ШВЛ і лікували симптоматично за допомогою антибіотиків широкої дії проти невідомого джерела «бактеріального отруєння».

Письменник прийшов до тями 21 квітня і ще деякий час залишався дезорієнтованим так само, як це було з Навальним. Пізніше він називав те, що трапилося з ним, отруєнням. Причини йому невідомі.

Нагадаємо, в розслідуванні Bellingcat, Der Spiegel і CNN, яке опублікував на своєму сайті Навальний, йдеться, що протягом трьох років вісім співробітників секретного підрозділу ФСБ РФ нібито стежили за опозиціонером. Їхні імена названі в розслідуванні. Серед них також є Володимир Пеняєв.

Схожі новини