Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині розмістили "білборди ганьби" із адресами боржників водоканалу

  • 09.06.2021, 13:10
  • 667

До списків на білбордах потрапили найбільш злісні боржники. Суми боргів у них сягають від 5 до 58 тисяч гривень

Серед сотень рекламних бордів у Стрию днями з'явилися нетипові. На них немає яскравих малюнків, натомість адреси вулиць, номери будинків та квартир, а навпроти — суми, які власники помешкань не сплатили за воду.

До списків на білбордах потрапили найбільш злісні боржники. Суми боргів у них сягають від 5 до 58 тисяч гривень. Списки боржників автори підписали: «Вами пишається громада». Такий оригінальний спосіб боротьби з неплатниками вигадали у водоканалі. Мовляв, законні методи не допомагають. Зі свого бюджету на білборди витратили 18 тисяч гривень.

«Більшість — ті люди, які не йдуть на контакт. Можливо, це приверне увагу боржників, і вони звернуться до водоканалу», — каже заступник керівника КП «Стрийводоканал» Роман Палюк.

Ідею комунальників охоче підтримала мерія. Чиновники сподіваються: злісним неплатникам стане соромно за те, що потрапили на білборди ганьби.

«Тобто ви вважаєте це адекватно і нормально? Я вважаю, що потрібно платити за послуги, які вам надали. Більш як 500 боржників заборгували 8,8 млн. Сума велика для такого комунального підприємства, тому і бореться», — вважає заступник міського голови Стрия Михайло Журавчак.

Заборгувала комунальникам і Вікторія Карпова. Борг у жінки ще невеликий порівняно з іншими. Водоканалу не сплатила майже 6 із половиною тисяч гривень.

«Це не є ті речі, які потрібно робити саме так. Бо навіть якщо я побачу свою адресу на білборді, це нічого не змінить. Люди будуть про мене говорити, але мені все одно. Маю причини. Моя совість чиста», — переконує жінка.

До списку боржників потрапила і порожня квартира. Тут комунальники нарахували майже 7 тисяч гривень. Двері до неї зачинені, а на вікні — оголошення, що оселя продається. Сусіди розповідають, що тут давно ніхто не живе.

«Там вже давно ніхто нічим не користується. Мешканка померла ще в якомусь 90-му році і все, більше у квартирі ніхто не жив», — пояснює Світлана.

Отож, звідки взявся борг, невідомо. Тутешні мешканці такого методу боротьби з неплатниками комуналки не визнають.

Читайте також: Колекторів каратимуть за незаконний тиск на боржників

Не визнають такий метод і правозахисники. Кажуть, білборди зі списком боржників незаконні. Бо окрім назви вулиці та номера будинку зазначено й квартиру. А це оприлюднення персональних даних.

«Відомості про адресу є такими, що дозволяють ідентифікувати особу, тож належать до персональних даних. За поширення такої інформації без згоди суб’єкта персональних даних можна понести адміністративну або ж кримінальну відповідальність», — зауважив правозахисник Дмитро Швець.

Тож юристи радять мешканцям Стрия, які потрапили на білборди, звертатися до суду або подавати скаргу в Державну службу України з питань захисту персональних даних, щоб там склали протокол про вчинення адмінправопорушення. Що і має намір зробити одна з боржниць. Водночас до суду на боржників подає водоканал.

Схожі новини