Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мармурове море вкрилося слизом: звідки він взявся та чим загрожує?

  • 06.06.2021, 16:55
  • 759

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв врятувати узбережжя країни від "морського слизу", що накопичується в його водах

Про це повідомляє ВВС.

Товстий пласт слизоподібної речовини поширюється неподалік від Стамбула, завдаючи шкоди морському життю і рибальству. Експерти звинувачують забруднення і зміну клімату.

«Сподіваюся, ми врятуємо наші моря від цієї катастрофи, спричиненої слизом», — сказав Ердоган.

Морський слиз — це природний зелений мул, який утворюється, коли водорості перевантажені поживними речовинами унаслідок спекотної погоди і забруднення води.

Уперше його виявили ​​у Туреччині в 2007 році, а також в Егейському морі біля Греції.

Ердоган заявив, що причиною появи слизу стали неочищені стічні води, які скидаються в море, а також підвищення температури, і закликав чиновників провести розслідування.

«Якщо це пошириться на Чорне море… Проблеми будуть величезними. Ми повинні зробити цей крок без зволікання», — сказав він.

Уряд Туреччини направив команду із 300 осіб для перевірки потенційних джерел забруднення.

Човнам, що курсують у Мармуровому морю, доводиться долати сірий мул, і деяким рибалкам це заважає працювати, оскільки слиз забиває їхні мотори та сітки.

Читайте також: Ртуть, антидепресанти, сонцезахисний крем: екологи розповіли, чим забруднене Чорне море

Дайвери повідомляють, що велика кількість риб та інших видів вмирають від задухи.

Професор Байрам Озтюрк з Turkish Marine Research попередив, що такі проблеми залишаться, якщо не буде нових інвестицій для очищення стічних вод, відкачуваних зі Стамбула.

«Через надмірне поширення слизу кілька видів перебувають під загрозою, зокрема устриці, мідії, морські зірки. Це — справжня катастрофа», — сказав Озтюрк.

Близько 25 мільйонів людей живуть у семи містах на узбережжі Мармурового моря, розташованих на північному заході Туреччини.