Передплата 2024 «Добра кухня»

Угорці виступили проти будівництва китайського університету

  • 06.06.2021, 10:15
  • 624

У столиці Угорщини влаштували акцію протесту проти будівництва філії шанхайського Університету Фудань

Про це повідомляє DW.

Близько 10 тисяч людей вийшли на вулиці Будапешта у суботу, 5 червня, на знак протесту проти будівництва філії шанхайського Університету Фудань в Угорщині.

Демонстранти закидають прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану надмірну близькість до китайської влади. На плакатах, які несли учасники маршу, було написано: «Ні Фудань!»

Згідно з домовленістю між урядом Угорщини і керівництвом китайського університету, в Будапешті повинне бути зведене студентське містечко площею 500 тисяч квадратних метрів, розраховане приблизно на 5 тисяч студентів.

Особливе невдоволення протестувальників викликало те, що установа, повністю підконтрольна Комуністичній партії КНР, має створюватися на гроші угорських платників податків.

Вартість будівництва навчального комплексу попередньо оцінюється в 1,5 млрд. євро.

Читайте також: За домовленістю. В Україні поза чергою щепили кілька тисяч китайців

Елітний університет Фудань вважається кузнею кадрів для Компартії і спецслужб Китаю. Територія, на якій планують побудувати його філію у Будапешті, раніше призначалася для будівництва дешевих студентських гуртожитків.

На стороні протестувальників виступає мер угорської столиці Гергей Карачонь, що вважається одним із найбільш ймовірних противників Орбана на майбутніх виборах.

Опозиційний градоначальник раніше дав розпорядження перейменувати вулиці, що примикають до території передбачуваного будівництва, на вулицю Далай-лами, Уйгурських мучеників і Гонконзької свободи.

МЗС КНР відреагував на це з обуренням, назвавши дії мера «гідними презирства».

Схожі новини