Передплата 2024 «Добрий господар»

На території канадської школи знайшли рештки 215 дітей: ООН вимагає розслідування

  • 05.06.2021, 15:10
  • 664

Організація Об'єднаних Націй вимагає від Канади та Ватикану провести розслідування смерті 215 дітей корінних народів. Їхні рештки знайшли на території колишньої школи-інтернату в канадському місті Камлупс, що працювала під егідою католицької церкви

Про це йдеться у заяві ООН, оприлюдненій у п’ятницю, 4 червня.

«Немислимо, щоб Канада і Святий Престол залишили такий жахливий злочин нерозкритим», — наголосили в міжнародній організації.

ООН закликала країни провести судово-медичну експертизу знайдених решток та ідентифікувати померлих. Там додали, що судова влада має проводити кримінальні розслідування щодо усіх підозрілих випадків смерті та заяв про катування та сексуальне насильство над дітьми, які перебували у школах-інтернатах.

Водночас прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо очікує, що католицька церква візьме відповідальність на себе.

«Як католик я глибоко розчарований тією позицією, якої католицька церква дотримується зараз», — цитує його слова Reuters.

Канадська конференція католицьких єпископів поки не прокоментувала справу.

Читайте також: Пообіцяла компенсацію. Німеччина попросила вибачення за геноцид племен у Намібії

Рештки 215 дітей знайшли у школі-інтернаті для індіанців, що закрилася в 1978 році. Деяким було по три роки. Вважається, що їхня смерть не була задокументована.

Канадська система освіти для індіанців існувала понад півтора століття — з 1840-х по 1990-і роки. Дітей корінних жителів Канади силоміць відправляли в спеціально створені для них школи-інтернати.

2015 року політика Оттави в галузі освіти корінних народів була визнана «культурним геноцидом». У 2008 році уряд Канади офіційно вибачився перед представниками корінних народів.

Схожі новини