Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Протасевич «зізнався» в організації протестів і сказав, що Лукашенко має «сталеві яйця»

  • 04.06.2021, 08:55
  • 655

Затриманий колишній головний редактор опозиційного Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич публічно визнав свою провину в закликах до протестів у Білорусі та запевнив, що поважає самопроголошеного президента Олександра Лукашенка

Про це він заявив в інтерв’ю білоруському державному каналу ОНТ, який викладає відеофрагменти розмови у своєму Telegram-каналі.

«Щойно мені надали документи та висунули звинувачення, я одразу визнав свою провину за 342 ст. Кримінального кодексу — організація масових несанкціонованих акцій. Я одразу в повному обсязі визнав свою провину за цією частиною. Заклики, які я опублікував, стали наслідком того, що на вулицях почалися неконтрольовані заворушення і Мінськ три дні жив у хаосі», — говорить Протасевич.

Також опозиціонер назвав людей, які були причетні до координації протестів у Білорусі: Степан Путило, Ян Рудик, Тадеуш Гічан, Франек Вячорка, «який міг прийти в чат і написати конкретні тези, за якими ми мали працювати», Антон Мотолько, Данило Богданович.

«Раніше там також були присутні такі персонажі, як [Артем] Шрайбман, [Едуард] Пальчис, [Євген] Юшкевич, Анастасія Рогатко, яка також має стосунок до діяльності штабу Світлани Тихановської, Віктория Пальчис, Дмитро Навоша, Євген Малаховський, який працював переважно з дворовими чатами та ініціативами», — розповів він.

За словами Протасевича, діяльність опозиції фінансують литовські платники податків і «приватні спонсори», також є підтримка діаспори.

«Джерел фінансування багато… Уряд [Польщі] напряму виділяв у кишені приватних білоруських організацій суми в районі 50 мільйонів злотих… І приходив особисто прем’єр-міністр», — додав опозиціонер.

Окрім цього, Протасевич назвав «мету санкцій проти Білорусі».

«Щоб економіка Білорусі обвалилася якнайшвидше. І якщо обвалиться економіка, люди вийдуть на вулиці… Це будуть голодні бунти. І це, власне, і є однією з цілей економічних санкцій», — наголосив він і висловив переконання, що Тихановська це «прекрасно розуміє».

Говорячи про Лукашенка, Протасевич назвав його «людиною зі сталевими яйцями», а також заявив, що «багато речей, за які критикували Олександра Григоровича, насправді просто спроба тиску», хоча є й рішення, які він вважає «помилковими».

У відповідь на запитання ведучого, чи поважає він Лукашенка, опозиціонер сказав: «Безумовно».

До того ж Протасевич розповів, що за штабами білоруської опозиції «стоять спецслужби».

«Заготовки якихось планів, стратегій загальних тощо — це ж явно робота спеціалістів, а які, вибачте, спеціалісти можуть бути в білоруській опозиції — це тільки спеціалісти з відмивання грошей», — додав він.

Покаянне відео Протасевича прокоментував політолог Віктор Таран.

«Перед тим як робити судження рекомендую прочитати «1984"Орвела, «Сад Гетсиманський» Івана Багряного. І ви все зрозумієте. Це не його думка.

Це те, що створили для нас карателі і садисти. Їм потрібна була картинка. Тому спершу вони його мучили психологічно.

Відсутність сну. Постійне світло. Холодна вода. Далі били. Системно. І не тільки мокрими рушниками чи лінійками Далі — саджали на «трикутник». Це дика біль Далі — ток. Через все тіло. Придивіться на зап’ястя ув’язненого. Ну і «полуничка» — обіцянки зґвалтувати. Його. Зокрема, у не природній спосіб

Потім дівчину. Потім разом. І знову окремо. Але в присутності один одного. Паралельно підсаджують в камеру різних людей, які радять покаятись. Ну, і вершина цинізму — добрий слідчий, який пропонує варіанти співпраці. І ти — погодишся. Герой роману «1984» (британець) погодився. Герой роману «Сад Гетсиманський» (українець) — ні. Протасевич — білорус. По факту — погодився. Тому сприйміть його вибір і не засуджуйте. Він виявився крихким. Це його право.

І від щирого серця бажаю кожному, хто читає цей пост, ніколи не опинитись на місці героїв романів «1984» чи «Сад Гетсиманський». Або Протасевича. Христос мудро казав: «Не судіть, і не судимі будете», написав політолог.

Читайте також: Протасевич попереджав, що перед вильотом за ним стежили, — NEXTA

Схожі новини