Передплата 2024 «Добрий господар»

Що станеться, якщо прокинутися на годину раніше

  • 03.06.2021, 19:15
  • 846

Можливо, ви чули про клуб «П’ята година ранку», в якому перебувають багато керівників великих компаній і деякі світові лідери. Але чи так уже нам необхідно рано вставати, щоб бути здоровими і успішними?

Фото умовне
Фото умовне

Гарвардські вчені виявили, що пробудження всього на годину раніше, ніж зазвичай, істотно знижує ризик депресії.

У спільному дослідженні Гарвардського університету, Массачусетського технологічного інституту і Колорадського університету в Боулдері, опублікованому в журналі JAMA Psychiatry, фахівці вивчили дані 480 тисяч людей.

У результаті ця робота стала одним з найбільш переконливих доказів того, що хронотип — схильність людини засинати і прокидатися в певний час — впливає на ризик виникнення депресії. Також це одне з перших досліджень, що оцінює вплив тривалості сну на психічне здоров'я.

«Раніше нам вже було відомо про зв'язок між часом сну і настроєм, але лікарі часто запитують: наскільки раніше потрібно людям лягати спати, щоб переваги були помітні? — сказала Селін Веттер, професор Колорадського університету в Боулдері і старший автор статті. — Ми виявили, що навіть зрушення режиму на одну годину значно знижує ризику депресії «.

Під час дослідження вчені проаналізували дані 850 тисяч осіб, зокрема — показники 85 тисяч, які протягом тижня носили трекери сну, і 250 тисяч, які заповнили анкети про свої уподобання в нічному відпочинку.

Все це надало їм більш детальну картину того, як варіанти в генах людини впливають на її сон. У результаті третина учасників дослідження ідентифікували себе як ранній тип (жайворонки), 9% назвали себе опівнічників (совами), а інші відчували себе десь посередині.

В середньому час засинання припадав на 23:00, а підйом на 6:00.

Також дослідники виявили, що кожна зайва година більш раннього підйому відповідає зниженню ризику серйозного депресивного розладу на 23%. Таким чином, якщо людина, яка зазвичай лягає спати о першій годині ночі, ляже опівночі, вона пробуде уві сні стільки ж часу, але зможе встати на годину раніше, завдяки чому ризик виникнення депресії у неї скоротиться на 23%. Якщо ж вона ляже о 23 годині — то приблизно на 40%.

Попередні дослідження довели, що люди, яких зазвичай називають «совами», вдвічі частіше зіштовхуються з ознаками депресії, ніж «жайворонки», незалежно від тривалості сну.

Також варто зазначити, що в попередніх дослідженнях використовували занадто маленькі вибірки учасників, і, крім того, дослідники покладалися на анкети, заповнені в один час, не беручи до уваги чинники навколишнього середовища, які могли вплинути на час сну і настрій.

У 2018 році професор Веттер вже публікувала результати великого довгострокового дослідження, заснованого на даних 32 тисяч медсестер. Тоді вдалося довести, що у тих з них, хто звик рано вставати, ризик розвитку депресії був на 27% нижчий. Однак не було відповіді: на скільки раніше потрібно прокидатися, щоб домогтися такого результату?

Деякі дослідження зазначають, що більший вплив світла протягом дня провокує кілька гормональних ефектів, які можуть позитивно впливати на настрій. Інші говорять, що режим дня, який відрізняється від режиму більшості людей навколо, сам по собі може пригнічувати.

«Ми живемо в суспільстві, створеному для жайворонків, тому вечорами сови особливо гостро відчувають свою несумісність з біологічним годинником інших людей», — кажуть дослідники.

Тому є рекомендація: «Візьміть свою ранкову каву на балкон. Підіть на роботи пішки або поїдьте на велосипеді, а ввечері за годину до сну вимкніть екрани всіх своїх гаджетів».

Читайте також: Як місячні фази впливають на наш сон: дослідження

Схожі новини