Передплата 2024 «Добра кухня»

Канада дозволила змішувати вакцини проти коронавірусу

  • 03.06.2021, 09:15
  • 480

Національний консультативний комітет з імунізації (NACI) Канади дозволив громадянам країни у деяких випадках поєднувати щеплення препаратами AstraZeneca/Oxford, Pfizer/BioNTech та Moderna

Про це йдеться звіті NACI.

Такий висновок зробили, ґрунтуючись на кількох клінічних дослідженнях вакцин у Великій Британії та Іспанії.

Зокрема, якщо людина зробила перше щеплення мРНК-вакциною (Pfizer/BioNTech чи Moderna), експерти рекомендують використовувати той самий препарат і для другого. Але якщо він недоступний, можна використати іншу мРНК-вакцину, враховуючи першу дозу (тобто не потрібно «обнуляти» перше щеплення).

Якщо ж перше щеплення зробили препаратом від фармкомпанії AstraZeneca, яка випускає так звану «векторну» вакцину, друге щеплення також можна буде зробити мРНК-вакциною.

Рішення у NACI ухвалили після вивчення даних науковців про змішування вакцини AstraZeneca та Pfizer.

Зокрема, там посилаються на клінічне дослідження, проведене у Великій Британії, яке показало, що щеплення препаратом Pfizer/BioNTech після AstraZeneca не призвело до госпіталізації та серйозних побічних ефектів серед літніх людей. У дослідженні взяли участь 463 учасники від 50 років і старше (середній вік склав 57 років).

Після змішування вакцини у щеплених людей фіксували біль у місці ін’єкції, озноб, головний біль, біль у м’язах та суглобах та загальне нездужання. Однак більшість симптомів зникала протягом 48 годин та була нетривалою.

У схожому дослідженні, яке зробили в Іспанії, найпоширенішими побічними явищами були головний біль (44%), біль у м’язах (43%), нездужання (43%), озноб (25%), легка нудота (11%), легкий кашель (7%) та лихоманка (2,5%).

Водночас про госпіталізацію пацієнтів автори дослідження не повідомляли. Середній вік групи становив 44 роки.

Читайте також: Чим вакцина Sinovac відрізняється від AstraZeneca: пояснення МОЗ

Схожі новини