Передплата 2024 ВЗ

Мухи були усюди, на їжі також...

Протокол за неналежний догляд за дітьми патрульні склали лише на матір

Львівські патрульні отримали виклик у місто Винники на вулицю Богуна від небайдужих перехожих, які почули відчайдушний плач дітей та крики дорослих. Коли екіпаж приїхав на місце події, то був вражений побаченим: у квартирі — жахлива антисанітарія, безлад. Мухи були усюди, включно на їжі. Кіт сидів на тарілці з макаронами…

У квартирі — жахлива антисанітарія. Фото Патрульної поліції у Львівській області
У квартирі — жахлива антисанітарія. Фото Патрульної поліції у Львівській області

У будинку було двоє дітей віком 10 місяців та 2 роки, їхні 19-річна мати та 24-річний тато з ознаками алкосп’яніння та хвора бабця. Одяг у малюків був брудний. Меншій ди­тині невідомо коли міняли памперс.

У патрульній поліції Львівщини по­відомили, що склали на молоду жін­ку протокол за ч. 1 ст. 184 (Ухилен­ня батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених зако­нодавством обов’язків щодо забез­печення необхідних умов життя, на­вчання та виховання неповнолітніх дітей КУпАП). Санкція цієї статті пе­редбачає попередження або штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мі­німумів доходів громадян (зараз це від 850 до 1 700 грн).

Фото Патрульної поліції у Львівській області
Фото Патрульної поліції у Львівській області

Про ситуацію у родині патруль­ні повідомили відділ ювенальної превенції та соцслужбу. Як дізнала­ся журналіст «ВЗ», ювенальна служ­ба на виклик одразу чомусь не виї­хала… А громадськість тим часом вибухнула гнівними коментарями: «Батьки не забезпечили необхідних умов»; «Патрульні склали на молоду жінку протокол»; «Татусик знову у ро­дині виконує функцію фікуса? Чому і на нього протокол не склали?».

Чому протокол склали саме на матір дітей, а не на батька або обох батьків — у поліції не пояснили.

Після розголосу про ситуацію у цій родині у будинок навідалася і со­ціальна служба Личаківського ра­йону. Соцпрацівники зазначили, що «безлад у будинку не одного дня». У той час батьків вдома не було. Соцпрацівники наголосили, якщо роди­на не виправиться, то дітей заберуть до дитячого будинку… Проте батьки самі прийшли до соціальної служби і пообіцяли, що у квартирі зроблять ремонт, просили не забирати у них дітей. Виправдовувалися, що при­бирають, але малі діти постійно все розкидають. Соцпрацівники заува­жили, що мама народила дитину, бу­дучи неповнолітньою. Батькам нада­дуть комплекс послуг щодо догляду за дітьми та одноразову допомогу.

Як дізналась журналіст «ВЗ», су­провід родини, яка потрапила у складну життєву ситуацію, здійснює Личаківський відділ у справах дітей. На сьогодні родина тимчасово меш­кає у бабусі у Сихівському районі.

Батьки дали дозвіл на те, аби дітей відправити до Центру соціальної під­тримки дітей та сімей «Рідні», що на вул. Зеленій. Там створені комфорт­ні умови для реабілітації. Батьки тим часом зроблять у квартирі ремонт.

Схожі новини