Передплата 2024 «Добра кухня»

Верховна Рада хоче запровадити грошову допомогу для заробітчан

  • 31.05.2021, 16:45
  • 624

Профільний комітет схвалив урядовий законопроект до розгляду

Фото умовне
Фото умовне

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендував народним депутатам ухвалити за основу законопроект № 4669 про надання грошової допомоги для економічної реінтеграції заробітчан.

Про це повідомила пресслужба парламенту.

Документ має «стимулювати громадян України, які працюють за кордоном, повернутися на Батьківщину» та отримати грошову допомогу на започаткування власної справи.

Як йдеться в проекті закону, максимальний обсяг грошової допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів не перевищуватиме 150 тис. грн. Це в 2,5 рази вище від чинного максимального розміру одноразової виплати по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності.

Загалом для економічної реінтеграції заробітчан передбачається 108 млн грн на рік. З них 50 млн грн запропоновано виділити з держбюджету у формі пільгових кредитів для українців, які мають менший від 10 років страховий стаж.

Ще 58 млн грн планують надати заробітчанам на безповоротній основі з бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. На таку допомогу можуть розраховувати громадяни України, які мають страховий стаж понад 10 років.

Ініціатором законопроекту є прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Згідно з даними уряду, оприлюдненими у січні 2021 року, під час пандемії в Україну повернулися 400 тисяч громадян, водночас згодом знов виїхали за кордон лише 10%. Тож залишилися близько 360 тис. колишніх заробітчан, але не всі можуть претендувати на допомогу. На думку уряду, лише 0,2%, або 720 людей, з них мають навички та схильності до підприємницької діяльності.

Читайте також: Польща планує полегшити працевлаштування українців

Схожі новини