Передплата 2024 «Добра кухня»

Асад укотре переміг на виборах президента Сирії. ЄС не визнає результати

  • 28.05.2021, 11:15
  • 445

Башар Асад здобув перемогу на виборах президента в Сирії, набравши, за офіційними даними, 95,1% голосів виборців

Про це повідомив телеканал Al Ekhbariya.

Всього в передвиборчій гонитві брали участь Башар Асад і ще два маловідомих кандидата — колишній міністр у справах Народної ради (парламенту) Сирії Абдалла Саллюм Абдалла, а також представник опозиції Махмуд Ахмед Мараї.

Як повідомив голова парламенту Сирії, Саллюм Абдалла набрав на виборах 1,5%, а і Ахмед Мураї — 3,3% голосів.

«Явка виборців становить 78%, у волевиявленні взяли участь понад 14 мільйонів громадян», — зазначив очільник парламенту.

Натомість незалежні спостерігачі вважають, що вищевказані кандидати були допущені до виборів для того, щоб гарантувати перемогу Башара Асада.

Читайте також: Асад вважає, що українськими націоналістами і бойовиками «ІДІЛ» керують з одного центру

Міністри закордонних справ Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії і США вже попереджали, що вибори президента Сирії не будуть ні вільними, ні справедливими.

Башар Асад прийшов до влади в 2000 році після смерті свого батька Хафеза, який правив країною 30 років.

Цьогорічні президентські вибори стали другими, які відбулися в період громадянської війни, яка вибухнула після мирних протестів проти авторитарного режиму в 2011 році. Попереднє голосування у 2014 році, яке противники в Сирії, а також США та ЄС, визнали недемократичним і незаконним, принесло Асаду 92% голосів.

Варто зазначити, що сирійський уряд контролює більшість великих населених пунктів країни. Близько 400 000 осіб були вбиті під час конфлікту і більше половини сирійців стали біженцями.

Схожі новини