Передплата 2024 ВЗ

Найвищий і найдорожчий

Вартість будівництва львівського флагштоку зросла вдвічі – з 6,7 млн грн до... 13,7 млн грн!

В обласних центрах України тривають роботи зі встановлення великих флагштоків для державного прапора, які мають прикрасити міста до святкування 30-річчя Незалежності. Відповідну ідею запропонував президент Володимир Зеленський. Сайт «Наші гроші. Львів» проаналізував державні закупівлі на встановлення флагштоків у Західній Україні і виявилось, що найдорожчий флагшток буде у Львові — майже 14 млн гривень.

Закупівлю на нове будівництво флагштоку з національною сим­волікою та благоустрій частини території Національної академії сухопутних військ імені гетьма­на Петра Сагайдачного оголоси­ло управління капітального будів­ництва Львівської ОДА. Очікувана вартість становила 6,7 млн грн. Однак 21 травня закупівля була відмінена через відсутність по­дальшої потреби та зміну очікува­ної вартості. 22 травня оголосили нові торги з розширеним техзав­данням, де очікувана вартість зросла до 13,7 млн грн.

Флагшток буде висотою 50,5 метра і вагою 8 тонн. Крім того, буде встановлено 14 лавок і 8 урн для сміття. Передбачено озеленення і освітлення терито­рії, монтаж опор щоглового типу висотою до 70 м, скляна огоро­жа. На сам ескіз і робочий проєкт флагштоку передбачено ще май­же 100 тис. грн.

В Івано-Франківській області флагшток поставлять на терито­рії Історико-меморіального му­зею ім. Степана Бандери у селі Старий Угринів. Проєктна, робо­ча документація та кошторис обі­йдуться у 49 тис. грн. Ще 11 тис. грн — на експертизу проєкту. Фір­ма-переможець тендеру встано­вить флагшток висотою 50 ме­трів за 3,52 млн грн.

В Ужгороді управління капі­тального будівництва міськради саме проводить тендер на ре­конструкцію існуючого фунда­менту під влаштування флагшто­ку з очікуваною вартістю майже 6 млн грн. На момент публікації управління повідомило, що має намір підписати угоду на ці ро­боти із підприємцем, який пого­дився облаштувати 30-метровий флагшток за 5,1 млн грн. До­датково експертиза проєктно-кошторисної документації обі­йдеться у 37,5 тис. грн, розробка ПКД — 50 тис. грн, обстеження наявних фундаментів — 18,6 тис. грн, інженерно-геологічні вишу­кування — 29,3 тис. грн.

Реконструкція існуючих флаг­штоків у Рівному обійдеться у 2,8 млн грн. У Тернопільській, Черні­вецькій та Волинській областях закупівлі для встановлення флаг­штоку наразі відсутні.

У Полтаві висота щогли флаг­штоку становитиме 40 метрів, встановлення — 10 млн грн. У Кривому Розі встановлять 72-ме­тровий флагшток вартістю понад 8 мільйонів гривень.

Київ ще торік встановив флаг­шток-гігант на території Меморі­ального комплексу «Національ­ний музей історії України у Другій світовій війні». Висота флагшто­ка — майже 90 метрів, полотнище прапора розміром 16 на 24 ме­три. Як повідомив міський голо­ва Києва Віталій Кличко, найбіль­ший в країні флагшток звели за кошти меценатів.

Схожі новини