Передплата 2024 «Добра кухня»

G7 попередила Білорусь про нові санкції

  • 27.05.2021, 18:30
  • 546

Представники країн Великої сімки та Високий представник ЄС засудили дії білоруської влади щодо примусової посадки пасажирського літака Ryanair і подальшого затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича

Фото умовне
Фото умовне

Про це йдеться у заяві лідерів G7, повідомляє МЗС Британії.

«Ми, міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та Сполучених Штатів Америки, а також Високий представник Європейського Союзу найрішучішим чином засуджуємо безпрецедентні дії білоруської влади щодо арешту незалежного журналіста Романа Протасевича та його дівчини Софії Сапеги після примушення рейсу FR4978, яким вони летіли, до посадки в Мінську 23 травня», — йдеться у заяві.

Крім того, представники Великої сімки закликали ІКАО до розв’язання проблеми і пообіцяли у разі необхідності нові санкції проти Білорусі. У заяві підкреслюється, що дії білоруської влади поставили під загрозу безпеку пасажирів і екіпажу рейсу, а також були серйозною атакою на правила щодо цивільної авіації.

«Ми закликаємо Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) терміново вирішити цю проблему для дотримання її правил і стандартів», — вказали голови МЗС країн Групи семи.

«Ці дії також є серйозною атакою на свободу ЗМІ. Ми вимагаємо негайного і беззастережного звільнення Романа Протасевича, а також всіх інших журналістів і політичних в’язнів, які утримуються в Білорусі», — йдеться у заяві.

Міністр G7 наголосили, що будуть докладати зусилля в тому числі шляхом введення додаткових санкцій, якщо це необхідно, для підвищення відповідальності за дії білоруської влади.

Читайте також: Дівчину Протасевича внесли до переліку політв’язнів

Схожі новини