Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За проїзд у маршрутці готуйте «десятку”!

З четверга, 27 травня, у Львові подорожчає проїзд у маршрутках та в електротранспорті - з семи до десяти гривень за одну поїздку

Таке рішення минулого тижня ухвалив виконавчий комітет міської ради. Проїзд подорожчає через зростання вартості пального та запчастин, а також витрат на обслуговування транспортних засобів… Перевізники просили підвищити вартість проїзду до 14 гривень за квиток. Та експерти галузі разом з представниками Антимонопольного комітету вирішили, що такий тариф завищений, і 10 гривень — це «золота середина».

Квиток у трамваї та тролейбусі теж буде коштувати «десятку» (якщо купуєш його у водія). Щоб зекономити, можна придбати документ на проїзд у кіосках — по 9 гривень, а якщо платиш «зі смартфона» — 8,50 грн. Начальник управління транспорту Львівської міської ради Орест Олеськів пояснив «ВЗ», що так львів’ян потрохи привчатимуть до сучасних умов оплати майбутнього електронного квитка: у водія завжди буде дорожче.

«Постанова Кабміну передбачає, що тариф на проїзд у громадському транспорті потрібно підвищувати, якщо вартість пального дорожчає на 10%, — каже чиновник. — За станом на сьогодні пальне подорожчало на 15%. Також за всіма іншими показниками (вартість матеріалів, запчастин, заробітна плата, які входять у тариф) маємо зростання на 20−30%. Тому ми зобов’язані були коригувати ціну на проїзд у громадському транспорті».

Заступник міського голови Львова з питань економічного розвитку Андрій Москаленко сказав у коментарі для «ВЗ», що за нового тарифу на проїзд усі умови пільговиків залишаються у силі. Вони їздитимуть безкоштовно.

«Для студентів пільги теж залишаються. Але вартість квитків для них також відкоригована — 5 і 4 гривні відповідно», — сказав Андрій Москаленко.

Коментар для «ВЗ»

Олег Синютка, народний депутат України, фракція «Європейська Солідарність»

Чиновники назвали це «коригуванням тарифу». Не можу зрозуміти, як «ручний» виконком Львівської міськради потай, без обговорення з львів’янами, самовільно дозволив собі підняти вартість проїзду у громадському транспорті. Мер Львова Андрій Садовий вважає, що «більш соціального рішення важко знайти».

Чому саме 10 гривень, звідки взяли цю цифру? Адже очільник комунального АТП-1 раніше стверджував, що обґрунтованим тарифом є саме 14. То 10 взято з голови? Ні, 10 гривень — це можливість команді мера дурити львів’ян, ніби ось, у важкій і складній боротьбі ми врятували містян від скрути. Зрештою, про який тариф і підвищення можна говорити, якщо жодного обліку пасажиропотоку у Львові ніхто не проводив! Чорна готівка як «обліковувалась» у руках водіїв, так і далі там «обліковується». Без обліку пасажиропотоку, електронного квитка, відмови від «чорної готівки» та адекватних, а не захмарних зарплат «транспортних менеджерів» — говорити про підвищення вартості проїзду — недоцільно.

Схожі новини