Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Білоруська влада звинуватила у "мінуванні" літака Ryanair... ХАМАС

  • 24.05.2021, 20:05
  • 679

Бойовики терористичної організації нібито замінували ірландський літак, що летів у Литву, і вимагали від Ізраїлю «припинити вогонь в Газі». І це при тім, що Ізраїль і ХАМАС оголосили перемир'я ще вночі з 20 на 21 травня

Сьогодні на пресконференції в Національному аеропорту «Мінськ» директор департаменту з авіації міністерства транспорту і комунікацій Артем Сікорський офіційно заявив, що повідомлення про мінування лайнера білоруській владі надіслав ХАМАС.

За його словами, в повідомленні англійською мовою було написано: «Ми, солдати» ХАМАС, «вимагаємо, щоб Ізраїль припинив вогонь в секторі Гази. Ми вимагаємо, щоб ЄС відмовився від підтримки Ізраїлю у цій війні. Якщо ви не виконаєте наші вимоги, бомба вибухне 23 травня над Вільнюсом».

Білоруська влада стверджує, що вони нібито намагалися «захистити» столицю сусідньої країни, і що екіпаж, отримавши повідомлення від білоруських диспетчерів, нібито сам вирішав сідати в Мінську. Щоправда, сама авіакомпанія Ryanair має інше бачення цієї ситуації.

Ryanair засуджує «незаконні дії білоруської влади», йдеться в повідомленні авіакомпанії, отриманому TUT.BY. У компанії назвали інцидент «актом авіаційного піратства».

Також виникають питання, що могло б теоретично змусити ХАМАС надіслати лист, адресований Євросоюзу, саме в білоруський аеропорт — а не в пункт вильоту — Афіни або в точку прильоту — Вільнюс.

До слова, сьогодні в аеропорту «Мінськ-2» був затриманий виліт літака компанії Lufthansa — теж нібито через повідомлення про мінування. Всі ці події викликали вкрай різку реакцію в Євросоюзі, і вона може призвести до серйозних санкцій щодо режиму Лукашенка.

Читайте також: На перехопленому літаку до Вільнюса перебували білоруські КДБісти

Нагадаємо, 23 травня у Мінську затримали засновника опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту літака Афіни — Вільнюс, що посадили через повідомлення про вибуховий пристрій на борту.

Президент Литви Гітанас Науседа звернувся до режиму Олександра Лукашенка із вимогою негайно звільнити заарештованого Романа Протасевича.

Міністерство закордонних справ України виступило із вимогою звільнити затриманого у Мінську Романа Протасевича.

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що зухвалим затриманням Романа Протасевича у Мінську, режим Олександра Лукашенка остаточно перейшов усі «червоні лінії».

Схожі новини