Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені з Інституту вірусології Уханю інфікувалися "ковідом" ще у листопаді 2019, - розвідка США

  • 24.05.2021, 12:55
  • 535

Три дослідники з Інституту вірусології Уханю у листопаді 2019 року настільки захворіли, що звернулися по допомогу в лікарню

Про це повідомляє «The Wall Street Journal» з посиланням на раніше прихований звіт американської розвідки.

Китайські вчені працювали в лабораторії, яка займається вивченням коронавірусів та інших патогенів. У листопаді 2019 року вони звернулися до лікарів із симптомами, які були схожі як на ознаки COVID-19, так і на звичайне ГРВІ.

Газета повідомила, що у звіті представлені свіжі подробиці про кількість постраждалих дослідників і їхні візити до лікарень. Ця інформація може спровокувати заклики громадськості до ширшого вивчення теорії про те, що вірус COVID-19 міг «вислизнути» з лабораторії.

Звіт з'явився напередодні засідання керівного органу Всесвітньої організації охорони здоров'я, на якому, як очікується, обговорять наступний етап розслідування про походження COVID-19.

Прессекретар Ради національної безпеки не прокоментувала звіт журналу, але заявила, що в адміністрації президента Джо Байдена, як і раніше, виникають «серйозні питання про перші дні пандемії COVID-19, зокрема її виникнення в Китайській Народній Республіці».

Читайте також: Були укуси кажанів: китайські вчені порушували норми ВООЗ

Вона сказала, що уряд США співпрацює з ВООЗ та іншими державами-членами, щоб підтримати експертну оцінку походження пандемії, «вільну від втручання або політизації».

Міністерство закордонних справ Китаю наголосило, що група під керівництвом ВООЗ дійшла висновку, що витік в лабораторії вкрай малоймовірний після візиту в інститут вірусології в лютому.

«США продовжують роздумувати над теорією лабораторного походження коронавірусу, — заявили в МЗС КНР у відповідь на запит журналу про коментарі. — Чи справді вони стурбовані пошуком джерела чи просто намагаються відвернути увагу?»

Схожі новини