Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хворим видаляють очі: в Індії зафіксували майже дев'ять тисяч випадків мукормікозу

  • 23.05.2021, 19:35
  • 867

В Індії зареєстровано понад 8 800 випадків зараження смертельно небезпечним "чорним грибком", або мукормікозом. Випадки зараження почастішали на тлі захворюваності на COVID-19

Про це повідомляє британська телерадіокомпанія BBC.

В останні місяці в Індії зареєстрували тисячі випадків мукормікозу у людей, які одужали від COVID-19. Лікарі заявляють про зв’язки зі стероїдами, що використовують для лікування коронавірусу. У зоні ризику передусім діабетики.

Західні штати Гуджарат і Махараштра повідомили про більш ніж половину зареєстрованих випадків. Ще як мінімум 15 штатів зафіксували від восьми до 900 випадків.

Після зростання кількості випадків захворювання 29-м штатам Індії наказали оголосити хворобу епідемією.

За словами лікарів, більше 80% пацієнтів потребують негайної операції. Крім того, якщо пацієнтів не лікувати своєчасно і належним чином, то рівень смертності може зрости до 94%.

Читайте також: «Чорна цвіль» атакує Індію. Чи треба боятися українцям?

Мукормікоз — дуже рідкісна інфекція, що викликається пліснявою, яка, зазвичай, трапляється в ґрунті, рослинах, гної й гнилявих фруктах і овочах.

«Він повсюдно трапляється в ґрунті і повітрі, навіть в носі і слизу здорових людей», — розповів очний хірург Ахшав Наїр. Йому довелося видалити око 25-річній пацієнтці, яка понад три тижні тому поборола COVID-19, але потім у неї діагностували грибкову інфекцію.

Грибок вражає носові пазухи, мозок та легені та може бути небезпечним для життя діабетиків або людей з важким імунодефіцитом: з онкозахворюваннями або з ВІЛ/СНІДом.

Вважається, що падіння імунітету може спровокувати випадки мукормікозу.

Схожі новини