Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Іран прокоментував рішення канадського суду щодо збиття літака МАУ

  • 21.05.2021, 19:15
  • 641

21 травня Іран заявив, що не визнає рішення суду Онтаріо про виплату компенсації родинам загиблих

Про це пише Reuters.

Іран заявив, що провінційний суд Канади не має юрисдикції ухвалювати рішення щодо позову про відшкодування збитків внаслідок катастрофи українського пасажирського літака, збитого Корпусом вартових ісламської революції (КВІР).

20 травня Вищий суд канадської провінції Онтаріо вирішив, що Іран повинен виплатити компенсації сім'ям загиблих.

«Всім відомо, що канадський суд не має юрисдикції щодо цієї авіакатастрофи, оскільки вона сталася за межами Канади», — заявив журналістам речник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде. Його слова цитував МЗС Ірану у Telegram.

Читайте також: Літак МАУ могли збити навмисно: зринув таємний запис з Ірану

Іранський уряд заявив, що збиття літака в січні 2020 року, незабаром після його вильоту з Тегерана, було «катастрофічною помилкою» з боку сил, які були в стані підвищеної готовності під час конфронтації із США.

Іноземні держави не підпадають під юрисдикцію канадських судів, але канадський закон 2012 року обмежив цей імунітет для країн, що входять до списку «іноземних держав — спонсорів тероризму», зокрема Ірану.

Суддя не виніс рішення щодо компенсацій, які будуть розглянуті на наступних слуханнях.

Родини загиблих вимагають щонайменше 1,2 млрд. доларів компенсації. У позові зазначені імена верховного керівника Ірану аятолли Алі Хаменеї, вищих командирів КВІР та інших.

Канада не має офіційних дипломатичних відносин з Іраном, і процес відшкодування збитків, можливо, буде тривалим і складним, пишуть журналісти.

Нагадаємо, літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», що виконував рейс PS-752 за маршрутом Тегеран — Київ, був збитий іранським «Буком» російського виробництва 8 січня 2020 року. На борту перебували громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Всі 176 людей, які були в літаку, загинули, серед них — 11 українців.

Схожі новини