Передплата 2024 ВЗ

Рада ухвалила за основу законопроєкт про статус НАБУ: що це означає?

  • 21.05.2021, 17:15
  • 601

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про "приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції"

Про це повідомляє кореспондент #Букв.

За проєкт закону № 5459−1 проголосували 288 народних обранців.

Авторами документа є нардепи від «Слуги народу»: зокрема голова фракції Давид Арахамія та заступник голови фракції, голова партії «СН» Олександр Корнієнко.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказано, що 28 серпня 2020 року Конституційний суд України визнав неконституційним указ президента про призначення Артема Ситника директором НАБУ.

А у вересні КСУ визнав неконституційними окремі положення закону України «Про Національне антикорупційне бюро» (зокрема «про опосередковане підпорядкування НАБУ президенту через призначення і звільнення» керівника Бюро).

Отож, підтриманий сьогодні законопроєкт спрямований на усунення суперечностей між Конституцією України та законом про НАБУ.

Що передбачає проєкт закону?

Документом пропонується внести такі зміни:

  1. Визначити статус НАБУ як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом; набуття цього статусу не потребуватиме будь-яких додаткових заходів, пов’язаних з ліквідацією або реорганізацією органу.
  2. Встановити порядок взаємодії НАБУ із Кабінетом Міністрів, центральними органами виконавчої влади «з метою унеможливлення втручання Кабміну у діяльність Бюро».
  3. Визначити особливості застосування законодавства про держслужбу для незалежності НАБУ.
  4. Директора НАБУ призначатиме Кабінет Міністрів за конкурсом, а у визначених законом випадках — звільнятиме.
  5. Конкурс на посаду директора НАБУ проводитиме комісія із шести осіб (із яких три особи визначаються Кабміном та три особи — визначаються КМУ «на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції»); відбір директора НАБУ має бути прозорим та об’єктивним.
  6. Директор НАБУ Артем Ситник виконуватиме повноваження до призначення нового очільника Бюро за встановленою цим законом процедурою.
  7. Зовнішню оцінку ефективності діяльності НАБУ проводитиме комісія у складі трьох осіб, «визначених Кабінетом Міністрів на підставі пропозицій партнерів з розвитку, які надавали Україні міжнародну технічну допомогу у запобіганні та протидії корупції».

Автори законопроєкту вважають, що зміна правового статусу НАБУ з державного правоохоронного органу на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом має закріпити чіткий порядок взаємодії НАБУ з Кабміном, що гарантує незалежність діяльності Бюро.

Читайте також: Коломойський тисне на НАБУ у справі ПриватБанку, — Ситник

Нагадаємо, у листопаді минулого року Кабінет Міністрів погодив подання до Верховної Ради законопроєкту щодо змін до Закону «Про діяльність Національного антикорупційного бюро», яким пропонується надання парламенту повноважень щодо звільнення очільника відомства.

У грудні втратили чинність деякі положення закону України про Національне антикорупційне бюро, які КСУ у вересні визнав неконституційними, проте дав відстрочку на три місяці. Як тоді пояснювали в Міністерстві юстиції, директором НАБУ все ще залишається Артем Ситник.

У березні цього року народні депутати України від фракції «Слуга Народу» збирали підписи за проведення позачергового засідання Верховної Ради для звільнення Артема Ситника.

Схожі новини