Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд Канади назвав збиття українського літака в Ірані терактом

  • 21.05.2021, 11:15
  • 570

Вищий суд Онтаріо дійшов висновку, що два ракетні удари по літаку авіакомпанії МАУ незабаром після зльоту зі столиці Ірану Тегерану 8 січня 2020 року були умисними

Базуючись на доказах, наданих позивачами, суддя Едвард Белобаба допустив, що збиття Іраном літака рейсу 752 було актом тероризму, повідомило агентство AFP.

Адвокати родин жертв назвали це рішення «безпрецедентним у канадському законодавстві».

«Це важливо для членів сім'ї, які шукають справедливості», — йдеться в заяві.

Позов, який порушили на вимогу чотирьох людей, що втратили своїх рідних у цій авіакатастрофі, вимагає відшкодувати 1,5 мільйона доларів США (1,25 мільйона канадських доларів). Позивачі стверджують, що збиття пасажирського літака Іраном було помстою за вбивство Сполученими Штатами іранського генерала Касема Сулеймані 3 січня 2020 року.

У цьому позові відповідачі згадали верховного керівника Ірану Алі Хаменеї, вищих командирів «Корпусу вартових Ісламської революції» та інших. Заразом сторону Ірану під час розгляду справи у суді ніхто не представляв і не захищав.

Читайте також: Літак МАУ могли збити навмисно: зринув таємний запис з Ірану

Іранський уряд раніше заявив, що збиття пасажирського літака було «катастрофічною помилкою» збройних сил, які були в стані підвищеної готовності під час конфронтації із США. Зазначається, що канадський суд ухвалить рішення щодо виплати збитків на наступних засіданнях.

Іноземні держави, зазвичай, не підпадають під юрисдикцію канадських судів, але канадський закон від 2012 року обмежив цей імунітет для країн, які входять до списку спонсорів «терористичної діяльності», серед яких фігурує Іран. Того ж року Канада розірвала дипломатичні зв'язки з Іраном через підтримку Тегераном режиму Башара Асада в Сирії, його ядерну програму та погрози на адресу Ізраїлю.

Схожі новини