Передплата 2024 ВЗ

Творців номера Go_A звинуватили у плагіаті: ті обурені закидами

  • 20.05.2021, 10:15
  • 675

Сценаристка Анастасія Михайлова звинуватила постановників номера гурту Go_A для "Євробачення" в плагіаті. Вони називають закиди "безпідставними"

Про ймовірний плагіат ідеї постановки написала у Facebook Анастасія Михайлова.

Михайлова розповіла, що взяла участь у конкурсі на розробку ідеї кліпу для гурту Go_A на пісню SHUM. Вона надіслала Суспільному свій сценарій та захистила ідею перед комісією. Згодом вона дізналась, що конкурс виграв хтось інший.

«А потім, через три місяці після подачі на конкурс, я бачу уособлення своєї ідеї на сцені. Думаю собі, хто ж автор? А там немає мого імені. У моєму режисерському трітменті було все: ідея й інструменти (способи) її реалізації: костюм, декорації, атмосфера, підсвічування, антураж, дії акторів і масовки.

І ви уявляєте?! Все збіглося! Ну до чого ж однаково мислять творці! Звичайно, є деякі зміни, щоб не так явно було схоже на мою інтелектуальну власність. Розмір німба зменшили, підвіски з іншим орнаментом, масовку не можна на сцену — її домалювали", — зазначила вона.

Читайте також: «Євробачення-2021»: результати першого півфіналу

Водночас у Facebook на звинувачення відповів режисер-постановник Костянтин Томільченко, який спільно з Олександром Братковським працював над створенням виступу гурту.

«До вашої публікації ми не знали про ваше існування, не кажучи вже про існування вашого сценарію. Ми не маємо доступу до будь-яких сценаріїв або творчих розробок телеканалів, оскільки на ринку працюємо фрілансерами. Переглянувши ваш пост, ми не розуміємо, яке відношення ваша ідея кліпу має до нашої сценічної постановки на „Євробаченні“. Крім притягнення за вуха», — зауважив він.

Томільченко розмістив фото концепту і первинного драфту, додавши, що чекає видалення публікації Михайлової і публічних вибачень.

«Щоб розвіяти всі сумніви, нижче фото нашого концепту (і первинного драфту), розробленого виключно нами на початку лютого, а узгодженого 16 лютого, як телеканалом, так і гуртом Go-A. І в подальшому вся робота велася, відштовхуючись від цього початкового концепту-сценарію.

Якщо ви професійний сценарист, то зрозумієте, що це наша авторська робота. І приберете ваш пост, принісши вибачення за ваші поквапні дії", — наголосив режисер.

У коментарі «Детектору суспільного мовлення» у пресслужбі телеканалу СТБ, який відповідав за постановку номера, назвали звинувачення «безпідставними».

«Передусім хочемо звернути увагу, що конкурс, про який йде мова в пості Анастасії Михайлової, був внутрішнім конкурсом НГТУ на ідею для музичного відеокліпу на пісню SHUM. Ні телеканал СТБ, ні Костянтин Томільченко або Дмитро Курята не брали участі в організації чи проведенні цього конкурсу.

Всі ідеї, подані на вказаний конкурс, є внутрішніми документами Громадського мовника, що не підлягають передачі третім особам. Громадський мовник не передавав нам зазначені матеріали ні в момент проведення свого конкурсу, ні в період підготовки сценічної постановки для виступу групи Go_A на «Євробаченні». Отож, заяви, що телеканал СТБ якимось чином отримав будь-яку ідею з тих, що були подані на конкурс для музичного відеокліпу, і використовував її в створенні сценічної постановки для Роттердама, є безпідставними", — йдеться в заяві каналу.

Схожі новини