Передплата 2024 ВЗ

За домовленістю. В Україні поза чергою щепили кілька тисяч китайців

  • 17.05.2021, 16:55
  • 874

Доки більшість у країні ще чекають на щеплення, всі охочі громадяни Китаю та етнічні китайці в Україні вже вакцинувалися. Їх поза чергою щепили наприкінці квітня препаратом CoronaVa

Процес почався 26 квітня й одразу був масовим: перед кількома пунктами вакцинації у Києві, Харкові та Одесі збиралися сотні китайців. У Києві свідком цього став журналіст видання «Бабель», яке у понеділок, 17 травня, опублікувало відповідний матеріал.

«Двадцять сьомого квітня, опівдні, перед входом до Консультативно-діагностичного центру на вул. Професора Підвисоцького, 13, зібрались зо дві сотні людей. Майже всі — студентського віку. Кілька з них підтвердили, що сьогодні їх вакцинують», — сказано у матеріалі, а нижче зазначено, що черга, яку помітив журналіст, складалася з громадян Китаю.

Директорка центру Людмила Кравчук відмовилась пояснити, що відбувається. Натомість того ж дня на сайті державного китайського інформагентства «Сіньхуа» з’явилося повідомлення про початок вакцинації громадян Китаю в Україні. На той момент, за даними посольства, на вакцинацію вже записались 2800 людей. Вакцина — CoronaVac, препарат китайської компанії Sinovac Biotech.

Наразі CoronaVac вакцинують лише кілька груп українців: маломобільних людей і тих, хто за ними доглядає, освітян, спортсменів-олімпійців, поліцейських, нацгвардійців та працівників міграційної служби.

Загалом в Україні ще триває третій етап вакцинації, на якому щеплення отримують люди віком від 65 років, освітяни й працівники правоохоронних органів.

Через сімейного лікаря кожен охочий може записатися на вакцинацію залишками партій вакцини — тоді, можливо, черга до нього дійде швидше. Однак офіційно час масової вакцинації, наприклад, українських студентів ще навіть не оголошувався.

Читайте також: Китай активно скуповує український ячмінь

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я на запит «Бабеля», Україна добровільно надала громадянам Китаю близько трьох тисяч доз вакцини з першої партії CoronaVac. Про це попросило посольство Китаю у відповідному запиті.

«Це було дозволено 2 квітня на засіданні Оперативного штабу МОЗ», — йдеться у відповіді міністерства.

За послуги українських медиків китайська сторона заплатила «відповідно до тарифів, визначених надавачами медичних послуг».

У МОЗ запевнили, що вакцинація громадян Китаю не була обов’язковою умовою постачання вакцини CoronaVac в Україну. Однак при цьому «досягнуто домовленостей з китайською стороною щодо збільшення квот, на які Україна може претендувати щодо поставок вакцин», зазначили в міністерстві.

Схожі новини