Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні створять безкоштовну телемережу

  • 15.05.2021, 11:30
  • 660

Нова телемережа забезпечить прикордонним регіонам доступ до українського телебачення та стане системою оповіщення на випадок надзвичайних ситуацій

Про це під час брифінгу за результатами засідання Ради національної безпеки та оборони заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За його словами завдяки новій телемережі мешканці прикордонних областей зможуть отримувати якісний сигнал теле- і радіоканалів.

«Сьогодні частина українців на прикордонних територіях не мають можливість безкоштовно дивитися телеканали. Минулого року відбулося кодування супутникового ТБ, а єдиний національний оператор покриває не всю країну. Щоб продовжити дивитися українські канали, потрібно було придбати новий тюнер і оформити підписку», — заявив Федоров.

Водночас за його словами, жителі прикордонних з Росією територій особливо страждають від пропаганди.

«Ці проблеми вирішує створення загальнонаціональної цифрової мережі мультиплекс МХ-7. Сьогодні було прийнято рішення створити такий мультиплекс і виділити на нього кошти. Він надасть доступ до мінімум 12 цифрових телеканалів жителям всієї країни», — резюмував Федоров.

Міністр пояснив, що мережа транслюватиме державні телеканали і Громадське телебачення. Глядачам для отримання сигналу знадобляться антени і цифрові тюнери. Наповнення мережі визначатиме Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, канали будуть не закодованими.

Федоров підкреслив, що цифрову мережу буде створено в найкоротші терміни — до кінця року. Крім телебачення, вона буде служити системою оповіщення під час надзвичайних ситуацій.

«Ми бачимо, що відбувається в Ізраїлі. Бачимо, що система оповіщення має працювати в державі. Цей проєкт дозволить знайти це рішення, щоб воно запрацювало», — сказав Федоров.

Читайте також: В Україні створять державні кібервійська

Схожі новини