Передплата 2024 «Добрий господар»

Приїзд цісаря до Львова увічнено у сріблі

Буде майже сотня медалей з такої нагоди

Повний кавалер орденів Меморіального фонду Фаберже — ювелір-каменеріз із містечка Миколаєва на Львівщині Олександр Мірошников завершив нову роботу. Виготовив зі срібла пам’ятну медаль на честь 170-ліття з часу першого приїзду до Львова Франца-Йосифа І, імператора Австро-Угорщини, короля Галичини і Володимирії (подія сталася 16 жовтня 1851 року).

Пам’ятні медалі на честь імператора Франца-Йосифа І. Фото з особистого архіву О. Мірошникова
Пам’ятні медалі на честь імператора Франца-Йосифа І. Фото з особистого архіву О. Мірошникова
Фото з особистого архіву О. Мірошникова
Фото з особистого архіву О. Мірошникова

Медаль величенька — 62 мі­ліметри у діаметрі, важить 120 грамів. Написи на ній зроблено українською та англій­ською мовами. На одному боці ме­далі зображено портрет монарха, на другому — приміщення Львів­ської опери. Будуть й інші сюжети — митець планує створити серію із майже ста медалей, які нагадува­тимуть сучасникам про всі п’ять (у 1851, 1855, 1880, 1894, 1903 ро­ках) візитів відомого правителя до столиці Галичини.

Як розповів художник корес­понденту «Високого Замку», на одній із цих медалей буде ви­карбувано палац Скарбека у селі Закладі під Миколаєвом, куди на­відувався цісар. Франц-Йосиф бував також у театрі Скарбека (тепер це — Театр Заньковецької), переглядав там виставу…

Наприкінці літа Олександр Мірошников планує презента­цію своєї медалі. Згодом її пе­редадуть нащадкам династії Габсбургів, друзі якої і замовили українському майстрові такий по­дарунок.

Олександр Мірошников є ав­тором багатьох шедеврів, які зберігаються у приватних ко­лекціях світу. У 2016-му він ви­готовив Орден і Зірку Святого Івана Павла І І, які вручили чин­ному понтифіку Франциску за його подвижництво. За великі творчі досягнення Мірошнико­ву присвоєно звання «Заслуже­ний майстер народної творчості України», «Заслужений діяч ка­менерізного мистецтва». А влада рідного міста удостоїла його звання «Почесний громадянин Миколаєва».

Схожі новини