Передплата 2024 ВЗ

8 причин їсти цибулю

  • 15.05.2021, 20:30
  • 39.6K

Про цілющі властивості цибулі знали ще у давні часи, адже її використовували для лікування болю голови, хвороб серця і виразки в роті

Healthline розповідає про 8 причин, чому корисно їсти цибулю.

Вона багата на поживні речовини

Цибулина середнього розміру містить лише 44 калорії, але може забезпечити організм значною дозою вітамінів, мінералів і клітковини.

Овоч багатий вітаміном С, який зміцнює імунітет, сприяє утворенню колагену, відновленню тканин і засвоєнню заліза.

Цибуля містить вітаміни групи В, які відіграють ключову роль в обміні речовин, утворенні еритроцитів та підтримці функцій нервової системи.

Вона є джерелом калію, який відповідає за баланс рідини, передачу нервових імпульсів та інші процеси в організмі.

Цибуля корисна для серця

Вона здатна знижувати рівень холестерину, що зменшує ризик серцевих захворювань.

Також містить протизапальні компоненти, знижує кров'яний тиск та захищає від тромбів.

Дослідження, в якому взяли участь люди з надмірною вагою з високим кров'яним тиском, довело, що 162 мг екстракту цибулі в день знижує систолічний кров'яний тиск.

Вчені також визначили, що цибуля знижує тиск на 3−6 мм ртутного стовпчика більше, ніж ефект плацебо.

Крім того, дані досліджень на тваринах підтверджують, що споживання овоча може знизити фактори ризику серцево-судинних захворювань, зокрема, запалення, високий рівень тригліцеридів і утворення тромбів.

Цибуля багата на антиоксиданти

Овоч містить понад 25 різновидів антиоксидантів.

Антиоксиданти — це речовини, які пригнічують окислення, яке призводить до пошкодження клітин і сприяє розвитку раку, діабету і хвороб серця.

Червона цибуля містить антоціани — рослинні пігменти. У людей, які споживають продукти, багаті на антоціани, менший ризик серцевих захворювань.

Наприклад, споживання 613 мг антоціанів в день на 14% знижує ризик серцевих нападів у чоловіків. У жінок — на 32%.

Антоціани захищають і від деяких видів раку і діабету.

Цибуля містить речовини, які борються з раком

Споживання овочів родини цибулевих знижує ризик деяких видів онкології, зокрема, раку шлунка і прямої кишки.

Огляд 26 досліджень підтвердив, що у людей, які їли найбільше цибулі, ймовірність захворювання на рак шлунка на 22% нижче, ніж у тих, хто споживав її найменше.

Також овоч містить речовини, які пригнічують ріст пухлини.

Цибуля допомагає регулювати рівень цукру в крові

Ця властивість особливо важлива для людей з діабетом або переддіабетичним станом.

Дослідження, у якому брали участь люди з діабетом другого типу, довело, що 100 г свіжої червоної цибулі натщесерце знижує рівень цукру в крові приблизно на 40 мг через чотири години.

Також у щурів з діабетом, яких годували 5% екстрактом цибулі протягом 28 днів, знизився рівень цукру в крові і жиру в організмі стало набагато менше.

Цибуля підвищує щільність кісток

У жінок, які їли цибулю принаймні раз на день, щільність кісткової тканини була на 5% вищою, ніж у тих, хто їв її раз на місяць або рідше.

Споживання цибулі зменшує ризик перелому стегна у літніх жінок приблизно на 20% в порівнянні з тими, хто її ніколи не їв.

Цибуля має антибактеріальні властивості

Цибуля може боротися з бактеріями, як-от кишкова паличка та стафілокок золотистий.

Екстракт цибулі пригнічує ріст збудника холери, яка є проблемою в країнах, що розвиваються.

Цибуля покращує стан травної системи

Цибуля багата на клітковину і пробіотики, необхідні для здоров'я кишечника.

Кишкові бактерії харчуються пробіотиками і утворюють жирні кислоти з коротким ланцюгом, які зміцнюють здоров'я кишечника, підвищують імунітет, зменшують запалення і покращують травлення.

Також пробіотики допомагають збільшити кількість корисних бактерій в кишечнику і поліпшити імунну функцію.

Читайте також: Омега-3: користь і шкода

Схожі новини