Передплата 2024 «Добрий господар»

Очікуємо бурю, якої давно вже не було

11—17 травня на Сонці очікується сильний спа­лах

Як би ми не тішилися травневому розмаю природи, сонячним дням і блакитному небу, мусимо підготуватися до того, що сприйняття усієї цієї чарівності може зіпсувати нам космічна погода. Особливо це стосується осіб, які чутливі до геомагнітних коливань, магнітних бур та поривів космічної енергії. Тож мусимо бути готовими до «подарунків» від сонячного світила.

А воно, як стверджують на­уковці Лабораторії рентге­нівської астрономії Сонця ФІАН, обіцяє найнасиченіший на серйозні геомагнітні збурення і тому найважчий, з огляду на ви­пробування здоров’я і самопочут­тя, місяць.

Річ у тім, що на Сонці 11—17 травня очікується сильний спа­лах. Саме він матиме найнебез­печніший вплив на людей, навіть здорових. Астрофізики наголошу­ють, що ця буря триватиме тиж­день. А у дні свого піку — 13, 14 травня сягатиме не лише звич­ного для нас, проте такого, що не часто трапляється, рівня слабкої бурі (G1) — 5 балів, а навіть серед­ньої за силою (G2) — 6 балів, чого ще не було у цьому році і взага­лі вже давно не спостерігалося. Така буря може викликати не тіль­ки серйозні розлади у здоров’ї, а й призвести до порушення робо­ти багатьох систем і пристроїв. В енергосистемах високих широт можливі аварійні перепади на­пруги, наземному керівництву потрібно буде скорегувати управ­ління космічними апаратами. Мо­жуть бути перешкоди на радіох­вилях, а в деяких штатах Америки можливе навіть полярне сяйво.

Особливо важко у ці дні до­ведеться метеочутливим та ме­теозалежним, а також особам із патологіями здоров’я. У них ймо­вірні стрибки артеріального тиску, головні болі, підвищена нервоз­ність. Їм насамперед, та й усім, у цей час варто уникати сильних фізичних навантажень, відмови­тися від жирної їжі і енергетичних напоїв, пити більше чистої води і трав’яних чаїв та настоїв. А тим, хто потерпає від хронічних захво­рювань чи має проблеми зі сном, краще заздалегідь подбати про наявність необхідних медичних препаратів, щоб максимально зберегти своє здоров’я.

Окрім згаданих двох пікових днів (13 і 14 травня), у решту — 12, 15, 16 і 17 травня геомагнітні коли­вання сягатимуть 4 балів, що наближено до рівня бурі категорії G1.

Ще один геомагнітний спалах очікується 20−21 травня. Рівня бурі він не сягатиме, але на сво­єму піку теж може доходити до 4 балів. У цей час варто більше від­почивати і уникати конфліктів.

Загалом же лікарі радять під час магнітних бур провадити здоровий спосіб життя, замість м’яса, жирних і кондитерських ви­робів — їсти овочі, фрукти і рибу. Головне — не переїдати. На роботі в цей час найкраще перекушува­ти бананом: у ньому багато калію (який захищає організм від впли­ву магнітних бур), він також допо­магає при стресі.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень