Передплата 2024 «Добра кухня»

Назвала українців"бидлом": на сепаратистські заяви доньки судді Печерського суду відреагували в унівеситеті Шевченка (відео)

  • 11.05.2021, 11:30
  • 1 364

У національному виші через висловлювання студентки переполох

Усе почалося з любові до російського репу.

«Я читаю в новинах, що йому доводять, бігають, розповідають, що Крим наш. Бігають, не дають людині відпочити, бидло наше українське», — заявила Анастасія Тарасюк.

Так 20-річна дочка судді Печерського райсуду Крістіни Константінової Анастасія Тарасюк захищала російського репера Басту. Той навідався до Києва, хоча й любить виступати в окупованому Криму. Українцям, яких це обурило, студентка Інституту права університету імені Шевченка порадила змиритися. А коли зчинився скандал — записала відео з вибаченнями.

«Я хочу вибачитися за свою грубу форму висловлювань про наших українських громадян, які захищають свою територію і відстоюють інтереси територіальної цілісності», — сказала дівчина.

Пікантності скандалу додала інформація, що сепаратистські заяви пролунали з вуст доньки колишнього працівника СБУ й теперішнього керівника управління Державного бюро розслідувань у справах Майдану Анатолія Тарасюка. Проти його призначення в листопаді виступали адвокати родичів Героїв Небесної Сотні.

«Фу, просто сором, українці», — казала Анастасія Тарасюк.

Також журналістка Євгенія Моторевська з'ясувала: донька судді Константінової раніше сідала за кермо напідпитку. 2020-го патрульні склали на Тарасюк протокол. Справу розглядав Печерський суд. Там, крім матері Анастасії — судді Крістіни Константінової, яка обирала запобіжні заходи учасникам акції на Банковій, працює і вітчим — Віктор Кицюк. У часи Майдану він ухвалював незаконні рішення щодо протестувальників за поїздку до Межигір'я. Тож у Печерському суді у п'яному водінні Анастасії Тарасюк складу злочину не побачили.

Скандальну заяву доньки судді та ДБРівця засудили в університеті Шевченка. Тут кажуть: висловлювання Анастасії кидають тінь на репутацію закладу. Та відрахувати її поки що не мають права.

У національному виші через висловлювання студентки — переполох. На вівторок скликають вчену раду. А викладачі збирають підписи під зверненням до університетської комісії з етики.

«Відеозвернення, попри непереконливе виправдання, яке було поширене, є виявом глибокої неповаги до держави Україна, до майбутньої професії юриста. А може й інтерпретуватись як «участь у дестабілізації суспільного життя в Україні», про що йдеться на сайті Центру «Миротворець», — зазначили в університеті.

«Я оторопіла, я не могла повірити, що така людина є студенткою університету. Я вважаю, що ця дівчина має понести покарання. Я вважаю, що це справа СБУ. Тому що вона говорила про територіальну цілісність України насамперед», — наголосила завідувачка кафедри фольклористики Інституту філології КНУ імені Шевченка Олеся Наумовська.

«Ця ганьба лягла, на жаль, на весь університет. Дуже неприємно читати коментарі, де огульно звинувачують усіх викладачів. Це безперечно, репутаційні втрати», — зауважила доцентка Київського університету імені Тараса Шевченка Оксана Мацько.

Підписів викладачів Інституту права під зверненням, щоправда, немає. А от студенти підтримують відрахування Тарасюк.

«Людина прямо виступає проти територіальної цілісності України і дискредитує своїми публічними діями університет. На мою думку, така людина не має вчитися в університеті Шевченка», — переконаний голова Студпарламенту Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка Данило Гайдамаха.

Та здобувати освіту юриста Анастасія, схоже, продовжить. В Університеті Шевченка «5 каналу» повідомили: для відрахування є чіткий перелік підстав. І публічних закликів до сепаратизму в ньому немає. Виправити це можуть зміни до закону про вищу освіту. Такі пропозиції університет уже готує.

Читайте також: Охоронці репера Басти напали на українця за фразу про Крим

Схожі новини