Передплата 2024 «Добра кухня»

Нардепи від ОПЗЖ із червоними прапорами прокотилися Києвом

  • 09.05.2021, 15:35
  • 916

У Києві біля пам’ятника радянському генералу Миколі Ватутіну відбулася акція з червоними прапорами та покладанням квітів

У ній взяли участь народні депутати від «Опозиційної платформи — За життя». Про це інформує LB.ua.

Як повідомляється, учасники акції поклали до памʼятника квіти. Деякі скандували «Слава визволителю Києва! Тричі слава, слава, слава!»

Нардепи ОПЗЖ приїхали до пам’ятника на машинах, стилізованих під військові, з написом «З Днем перемоги». На авто також були закріплені прапор України, партійна символіка та червоні прапори. Серед нардепів, зокрема, були присутні Віктор Медведчук, Юрій Бойко, Вадим Рабінович, Ілля Кива та Сергій Льовочкін.

Саму акцію ОПЗЖ транслювала на своєму YouTube-каналі. Участь у покладанні квітів взяли співробітники російського посольства у Києві.

Як інформує «Бабель» з посиланням на дані Нацполіції, попри заборону на використання символіки тоталітарних режимів, сьогодні, у День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, червоні прапори також виявили в Житомирській і Миколаївській областях, а також у Запоріжжі.

За всіма трьома подіями поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 436−1 Кримінального кодексу України.

Читайте також: Мер Полтави вдруге намагався зняти синьо-жовтий стяг з монумента Слави

Нагадаємо, в Україні 9 травня відзначають 76-ту річницю Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У містах за порядком будуть стежити майже 13 тис. правоохоронців.

Зазначимо, що в Україні діє заборона на використання символіки тоталітарних режимів. Зокрема, стаття 436−1 ККУ встановлює, що виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки і пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів карається позбавленням волі на строк до 5 років.

Довідка. Микола Ватутін — радянський воєначальник, убитий у квітні 1944 року бойовим підрозділом УПА. Влітку 2017 року Київська міська рада перейменувала проспект генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича. Радянський генерал похований у Маріїнському парку, проте на надмогильні пам'ятники закон про декомунізацію не поширюється.

Схожі новини