Передплата 2024 «Добра кухня»

Прихильники незалежності Шотландії перемогли на виборах

  • 09.05.2021, 15:15
  • 585

На виборах до парламенту Шотландії перемагають партії, що виступають за відокремлення від Великої Британії

Як інформує BBC, за підсумками підрахунку голосів, який закінчився ввечері в суботу, владна Шотландська національна партія (ШНП) і «зелені» отримують, відповідно, 64 і 8 мандатів.

За даними агенції, ці політичні сили виступили гірше, ніж обіцяло опитування, та все ж таки здобули більшість у парламенті — 72 місця зі 129-ти.

Лідер ШНП і глава уряду Шотландії Нікола Стерджен вже заявила: оскільки більшість у парламенті гарантовано отримують партії, які виступають за відокремлення від Великої Британії, вони мають виконати свою передвиборчу обіцянку й оголосити новий референдум про незалежність.

Читайте також: Другий референдум про незалежність — 2021 року

Нагадаємо, у грудні 2019 року Стерджен написала листа прем'єру Британії Джонсону з проханням надати шотландському парламенту повноваження призначити другий референдум, але отримала відмову.

У вересні 2020-го шотландський уряд заявив, що буде готувати законопроєкт про організацію другого референдуму про незалежність.

За даними опитувань, проведених у січні, 49% опитаних жителів Шотландії виступають за її відокремлення від Великої Британії, а 44% - проти.

Схожі новини