Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Папа Франциск підтримав відмову від патентів на COVID-вакцини

  • 09.05.2021, 08:55
  • 566

Папа Римський Франциск закликав розробників вакцин відмовитися від патентів на вироблені медичні засоби

Про це пише Reuters.

У своїй промові на онлайн-концерті для збору коштів, які посприяли би справедливому доступу до вакцин, Папа Франциск зазначив, що світ заражений «вірусом індивідуалізму», і заявив, що підтримує ідею відмовитися від патентів.

«Різновидом цього вірусу є закритий націоналізм, який запобігає, наприклад, інтернаціоналізму вакцин. Інший варіант ㅡ це коли ми ставимо закони ринку, інтелектуального ринку чи інтелектуальної власності над законами любові та здоров'я людства», ㅡ зазначив він у відеозверненні.

Раніше із закликом відмовитися від патентів на вакцини проти COVID-19 виступив гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Аданом Гебреєсус. Він наголосив, що звичайні правила ведення бізнесу, які захищають прибуток виробників вакцин, повинні бути скасовані, якщо це необхідно для успішної вакцинальної кампанії.

«Ми переживаємо винятковий момент в історії та мусимо відгукнутися на виклик. Гнучкі умови регулювання торгівлі існують для надзвичайних ситуацій», — сказав очільник ВООЗ.

Адміністрація президента США Джо Байдена також заявила, що готова докладати зусиль задля розповсюдження вакцини проти коронавірусу в усьому світі та для закінчення пандемії.

Хто проти?

До цієї пропозиції скептично ставиться низка «ключових» країн Євросоюзу. Наприклад, Німеччина відкинула цю ідею, та заявила, що потрібно зосередитися на виробництві вакцин. А президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання спільного використання патентів «не на часі».

Водночас лідери Бельгії, Швеції, Франції, Данії та Іспанії у спільному листі до Єврокомісії зазначали, що ніхто не буде захищеним, якщо цей захист не надати усім.

«Якщо вакцинація відбуватиметься тільки в розвинених країнах, наша перемога над COVID-19 буде короткочасною. Ми бачимо, як швидко вірус мутує, створюючи нові варіанти, які спричиняють нові виклики», ㅡ йдеться у листі.

Схожі новини