Передплата 2024 «Добрий господар»

Помер 100-річний "батько сухого закону" Лігачов

  • 08.05.2021, 10:35
  • 715

У п'ятницю, 7 травня, в Москві на 101 році життя помер колишній секретар ЦК КПРС з питань ідеології та аграрної політики, народний депутат СРСР Єгор Лігачов

Про це повідомляють російські інформагенції з посиланням на начальника департаменту інформаційної політики адміністрації Томської області Олексія Севостьянова.

За даними Telegram-каналу Mash, причиною смерті Лігачова стала двостороння пневмонія. Повідомляється, що політик перебував в медустанові на ШВЛ.

Крім пневмонії, лікарі діагностували множинні вегетативні порушення й оцінювали стан Лігачова як вкрай важкий.

Як відомо, Єгор Лігачов народився 29 листопада 1920 року в селі Дубінкіно Томської губернії (нині Чулимський район Новосибірської області).

Наприкінці 1980-х Лігачов вважався другим за впливом чиновником у Радянському Союзі після генерального секретаря ЦК КПРС, а згодом першого і єдиного президента СРСР Михайла Горбачова.

Політичну кар'єру Лігачов розпочав у Комуністичній партії під час Другої світової війни. Майже два десятиліття він був першим секретарем обласного комітету компартії в російському місті Томськ. У 1983 році Лігачов отримав членство в Центральному комітеті. Він став членом Політбюро у 1985-му і у тому ж році ініціював і керував антиалкогольною кампанією.

«Завдання не в тому, щоб привчити людей пити культурно, а в тому, щоб привчити їх не пити зовсім», — говорив політик. Потім він визнав, що прагнення швидко позбавити народ від пияцтва виявилося помилкою.

Читайте також: У Москві помер останній маршал СРСР Дмитро Язов

Під керівництвом Горбачова Лігачов контролював організаційну роботу та ідеологію Комуністичної партії. Його вважали близьким союзником Горбачова, коли Горбачов став запроваджувати демократичні реформи.

Після розпаду Радянського Союзу в 1991 році Лігачов приєднався до керівництва комуністичної партії Росії. Він був російським законодавцем з 1999 до 2003 року.

Єгор Лігачов запам'ятався як автор вимовленої у 1988 році на з'їзді КПРС фрази «Борисе, ти не правий», адресованої Борису Єльцину.

Схожі новини