Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Perseverance "почув" нові звуки на Марсі

  • 08.05.2021, 09:55
  • 692

Марсохід Perseverance вперше записав звуки іншого апарата на Червоній планеті

Про це повідомляє NASA.

Так, Perseverance використовував один із двох мікрофонів, щоб послухати, як вертоліт Ingenuity здійснив свій четвертий політ — 30 квітня 2021 року.

Нове відео об'єднує кадри вертольота, зняті імідж-сканером Perseverance Mastcam-Z, зі звуком із мікрофона, що входить в комплект інструмента SuperCam.

Звук записаний у моно. Вчені полегшили чутливість, ізолювавши звук лопатей гелікоптера з частотою 84 Гц, зменшивши частоти нижче 80 Гц і вище 90 Гц і збільшивши гучність основного сигналу.

Марсохід був припаркований у 80 метрах від місця зльоту і посадки гвинтокрила.

Дослідники назвали запис «золотим джерелом» для вивчення марсіанської атмосфери.

Читайте також: NASA вразило першою панорамою Марса

Нагадаємо, марсохід американського космічного агентства NASA «Perseverance», який покинув Землю 30 липня 2020 року, 18 лютого 2021 року здійснив вдалу посадку в 45-кілометровий кратер Єзеро на західній околиці рівнини Ісіди в північній півкулі Марса.

19 лютого ровер «Perseverance» надіслав на Землю перші фото, а 22 лютого — перше відео з Марсу.

Перший випробувальний політ «Ingenuity» мав відбутися на початку квітня (не раніше 8.04), але його двічі переносили й призначили на 19 квітня.

Марсовий вертоліт NASA Ingenuity під час третього польоту 25 квітня встановив рекорд щодо швидкості та відстані. Згодом марсовий вертоліт NASA Ingenuity 30 квітня здійснив четвертий політ на Червоній планеті.

Схожі новини