Передплата 2024 ВЗ

G7 закликала Росію забрати війська від кордону України

  • 06.05.2021, 18:10
  • 576

G7 підтвердили підтримку незалежності, суверенітету і територіальній цілісності України та повторили заклик до Росії припинити ескалацію ситуації на кордонах України і в окупованому Криму

Про це йдеться у спільному комюніке міністрів закордонних справ G7 та головного дипломата ЄС.

Вони закликали Росію дотримуватися зобов’язань у межах ОБСЄ щодо прозорості пересування військових сил.

«Ми висловлюємо жаль, що Росія не надала належної відповіді і не зустрілася з Україною, що повністю несумісне з буквою і духом Віденського документу. Критично важливо, щоб Москва повністю відвела свої сили і вжила кроків для пом’якшення напруги. Ми висловлюємо глибоку стурбованість діями Росії, спрямованими на блокування доступу до частин Чорного моря, включно з територією поряд з протиправно анексованим Кримом та Керченською протокою, перешкоджаючи доступу до українських портів в Азовському морі», — наголошує «Велика сімка».

Міністри також схвально відгукнулися про стриманість і дипломатичність реакції України у цій ситуації.

Вони підтвердили підтримку зусиллям Франції та Німеччини у рамках «Нормандського формату», а також ОБСЄ у Тристоронній контактній групі.

«У цьому контексті ми закликаємо Росію та озброєні формування, які вона підтримує, повернутися до режиму припинення вогню», — наголошують міністри.

Вони також засудили продовження окупації Криму і порушення прав людини на півострові, зокрема кримських татар, та заявили, що в цілому підтримують ініціативу України щодо створення «Кримської платформи».

«Ми продовжуємо підтримувати санкції, нагадуючи, що тривалість міжнародних санкцій, серед іншого, пов’язана з повним виконанням Росією її зобов’язань у рамках Мінських домовленостей, а також поверненням Криму Україні», — зазначає «Велика сімка».

Окрім того, «Велика сімка заявляє», що підтримує зусилля задля посилення демократії та інституцій в Україні і закликає продовжувати реформи, зокрема в таких сферах як верховенство права, судова система, корпоративне управління та боротьба з корупцією.

Читайте також: Реформам та боротьбі з корупцією в Україні протидіють і Росія, і олігархи, — Блінкен

Схожі новини