Передплата 2024 «Добра кухня»

День міста: у Львові відбулася церемонія почесної варти

  • 06.05.2021, 14:40
  • 765

Сьогодні, 6 травня, Львів відзначає 765-у річницю з дня заснування. Біля головного входу до міської Ратуші відбулась оновлена церемонія почесної варти з нагоди Дня міста Львова

У церемонії взяли участь історичні реконструктори «Ордену Паладинів» (вершники, лицарі, знаменоносець, герольд) та стилізовані король і королева.

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Під час почесної варти лицарі передали меру Львова Андрієві Садовому ключ від міста.

«765 років минуло з того дня, як на карті світу засіяла зірка міста Львова. Сьогодні наші лицарі згадали нам нашу славну історію, яку завжди нам треба знати. Історія Львова, історія України — це завжди історія перемоги. Сьогодні ми з вами будемо говорити про лицарів сьогоднішньої доби — наших військових, які охороняють наші кордони, які сьогодні є нашою гордістю. Вчора з нагоди Дня міста Львова ми номінували одну вулицю іменем Захисників України — це вулиця між Шевченка та Городоцькою. Я хочу подякувати депутатам міської ради, які прийняли таке рішення. Великими оплесками всі дякуємо нашим військовим. Особливо велика подяка сьогодні спільноті медиків, які боряться за наше життя. Також рішенням сесії міської ради звання «Почесний громадянин міста Львова» цьогоріч присуджено медичній спільноті Львова.

Багато років ми мали традицію в цей день мати великий парад, святкування, урочисте засідання сесії міської ради, але пандемія змінила ці плани. Але любов до рідного міста, повага до всіх, хто творить його славу, лишається. Тому оплесками дякуємо всім львів`янам, які люблять та шанують наше рідне місто. Я сьогодні хочу побажати всім, щоб ми у цей складний час завжди мали мудрість Митрополита Андрея Шептицького, щоб ми мали сміливість, яку мав захисник та патрон нашого міста св. Юрій. Бажаю усім добра, багато гараздів, процвітання. Слава місту Львову! Слава Україні!", — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Опісля вітального слова завідувачка центру терапії лікарні швидкої допомоги Львова Марта Сайко та в. о. командира 80-ої окремої десантно-штурмової бригади Віктор Гуршал підняли прапор Львова на штандарті. Також гості та мешканці міста заспівали Гімн України.

«Щойно завершилося богослужіння в нашій головній греко-католицькій святині — в Соборі св. Юра. Саме там, на Святоюрській горі, день і ніч руки, піднесені до небес, просять в Бога миру і ясного неба для нашого Львова і нашого українського народу. Ми святкуємо день народження нашого міста в контексті свята Великодня, коли в наших храмах відкриті царські врата, які показують душу храму. Ці врата є і символом нашого міста, адже Львів має свою живу, щиру душу. Ми бачимо цю душу в наших львів’янах: від найменшого працівника комунального підприємства, який щоранку робить вулиці Львова чистими, до кожного професора, викладача, які формують розум нашого міста. Душею нашого міста є всі ми, львів’яни, тож нехай вона завжди буде світлою, відкритою та чистою», — сказав капелан Львівської міської ради о. Павло Дроздяк.

Зазначимо, що цього року церемонія, створена за найкращими європейськими зразками стилізованих історичних урочистих подій, звернула увагу на 1300 рік та стала продовженням мілітарних традицій Європи. Подія акцентувала увагу на тяглості нашої державності, підкреслює спадковість державотворення від часів Королівства Русі.

Фото ЛМР
Фото ЛМР

1300 рік — це золотий вік середньовічної держави, столицею якої на той час був Львів. Королівству Русі на той момент був 101 рік, і ще був живий король Лев Данилович, а сам Львів був столицею величезного Королівства Русі. Саме королівство, завдяки звитязі Лева та його походам, існувало в найширших кордонах, адже Лев, після смерті батька, значно розширив межі держави. Він не прийняв корони, але його син знову став королем «в повноті». Більше півстоліття існував королівський двір з його традиціями, етикетом та пафосом. Королівство Русі являло собою класичне європейське королівство.

До концепції створення нової церемонії долучилися військово-історичний клуб «Орден Паладинів», що діє при громадській організації «Спілка молоді «Нове покоління», а також громадські діячі та історики.

«Відсьогодні кожен День міста ми будемо святкувати урочистим церемоніалом почесної варти. Ми хочемо цим церемоніалом відродити традицію і сподвигнути мешканців пам’ятати про те, що ми походимо з королівської держави, відтак маємо бути гідними нащадками наших предків. В сьогоднішній почесній варті були представлені лицарі, які є діючими військовими, які є учасниками бойових дій. В 1300 рокі нашу державу захищали лицарі, а зараз нашу Україну боронять учасники бойових дій», — наголосила Наталія Бунда, директорка департаменту розвитку ЛМР.

Читайте також: Тернополяни оригінально привітали Львів (фото)

Схожі новини