Передплата 2024 «Добрий господар»

Коронавірус очистив атмосферу Землі, - дослідження

  • 06.05.2021, 19:15
  • 735

Після більш ніж року пандемії важко повірити в те, що від неї були якісь позитивні ефекти. І тим не менше, це так: обмежувальні заходи значно очистили атмосферу

У період з березня по серпень 2020 року рівень дрібних частинок PM2,5 впав в середньому на 40% в 162 країнах світу, як довело дослідження, нещодавно опубліковане в журналі Environmental Research Letters.

«З моменту першого локдауна в березні 2020 року групі вчені вирішили розробити статистичну модель, що поєднує різні типи обмежень з рівнем дрібних частинок в повітрі. Ця галузь досліджень унікальна», — йдеться в статті.

«Ніколи не було можливості призупинити глобальну економічну діяльність, щоб виміряти її вплив на забруднення атмосфери, — пояснює Квентін Галлея, співавтор дослідження і постдокторант з політичної економії в Цюріхському університеті. — У цьому випадку ми зробили великомасштабний природний експеримент».

«Поступово сформувалася команда. Економісти створили інструмент, який щодня фіксував обмежувальні заходи, прийняті в 162 країнах, на основі газетних статей і перевірки правильності інформації. Закриття кордонів, заборона на поїздки, обов'язкова віддалена робота і т. д.

Екологи вважали за краще покладатися на дані зі супутника НАСА, чия програма «Ретроспективний аналіз сучасної епохи для досліджень і додатків» визначила кількість п'яти дрібних частинок в атмосфері міських районів, де джерела забруднення найбільш численні «, — зазначає автор статті.

«Для більшої ефективності дослідники вирішили зосередитися на частинках з діаметром менше 2,5 мікрометра, які вважаються найбільш небезпечними для здоров'я людини», — пише Le Temps

Запустивши свою модель, дослідники виявили, що якість повітря поліпшується відразу, тільки-но встановлюється жорсткий карантин.

«Ці частинки літають і рухаються. Уявіть собі гасіння пожежі: дим не зникне миттєво», — пояснює Квентін Галлея. — «Залежно від заходів, вжитих країнами, було потрібно близько місяця, щоб побачити значне скорочення кількості дрібних частинок «./

«Після активації процес розвивається: повітря продовжує очищатися і після зняття обмежень. Справжня цінність цієї дослідницької роботи полягає в тому, щоб продемонструвати такий сприятливий колообіг, що спонукає дослідників до оптимістичних прогнозів.»

«Це доводить, що у людей є реальна влада в цій сфері. Ми можемо практично вдвічі знизити забруднення повітря, зберігши при цьому певну економічну активність, але за рахунок скорочення, в тому числі, автомобільного і повітряного транспорту «, — уточнює вчений.

«Ідея полягає не в тому, щоб вихваляти переваги карантину, а в тому, щоб показати, що ефективна екологічна політика може швидко зробити позитивний вплив на якість повітря», — зазначає дослідник.

«Залишилося врахувати національну та регіональну специфіку, оскільки навесні 2020 років кількість дрібних частинок зменшилася не всюди: в Лондоні і Парижі вона навіть збільшилася, йдеться в статті в Science Advances. Подібне явище могло бути пов'язано з тим, що люди через страх зараження припинили користуватися громадським транспортом і стали більше користуватися власними транспортними засобами «, — резюмує Марі Моріс.

Читайте також: В Ізраїлі визначили відсоток ефективності вакцини Pfizer/BioNTech

Схожі новини