Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замість будильника – зозуля, соловейко та інші

Презент – годинник із позивними птахів

Цей хронометр сповіщає години мелодіями птахів.
Цей хронометр сповіщає години мелодіями птахів.

Дослідник української історії, публіцист Вахтанг Кіпіані, відомий ще одним своїм пристрасним захопленням — фотографуванням птахів, здебільшого рідкісних, екзотичних. Вочевидь, як подяку за цю любов до пернатих знайомі подарували йому настінний годинник, який години відбиває голосами птахів. Щоправда, не наших, а заморських. Утім, все одно звучать ці «куранти» гарно…

Про цю подію Вахтанг написав перші змішані враження: «Годинник кожну го­дину українського часу відбиває тепер голосами американських птахів. Пепа (домашній песик Кіпіані) не звикла, не­рвує і лає…».

Справді, дуже гарний презент добрим людям — годинник із позивними птахів. Але чому ж бо такого добра не виробля­ють в Україні, з українськими птахами? Нам є з чого вибирати! О п’ятій ранку міг би співати соловейко, о восьмій — кува­ти зозуля, у полудень — заливатися спі­вом жайвір. Своє місце на «дзиґарі» зна­йшлося б і для синички, шпака, дрозда, журавля, зяблика, вівсянки, ба навіть — для сови з її таємничим «угу-угу». Ку­мекайте, підприємці! А може, хтось під­каже, де можна купити саме такі годин­ники, з голосами рідних птахів?

Один із друзів Вахтанга Кіпіані поді­лився і своєю радістю: «Нещодавно наша орнітологічна станція переїхала в нове по­мешкання. З цього приводу запросили друзів „на чай“. Наші колеги-іхтіологи по­дарували нам подібний годинник з наши­ми птахами і латинськими назвами біля них. Ми дуже веселилися, тому що ЖОД­НА назва не збіглася. Китайці писали, що заманеться. Але подарунок все одно приємний. Висить над дверима. Високо. Назв не видно. А пташечки радують».

Схожі новини