Передплата 2024 «Добрий господар»

Як продукти різних кольорів впливають на наше здоров'я: пояснення дієтолога

  • 05.05.2021, 20:15
  • 796

За кольором продукту можна визначити його користь для організму людини

Викладач кафедри харчування та дієтології академії медичних наук Університету Бейкент Еда Балджи стверджує, що для здорового харчування наша тарілка повинна бути «різнобарвною» і містити достатню кількість продуктів кожної групи.

«Річ у тім, що їжа різного кольору по-різному впливає на організм людини. Зелені, жовті, помаранчеві, білі, червоні, фіолетові — всі ці продукти мають свої корисні властивості», — розповідає дієтологиня.

Балджі виокремила чотири групи продуктів і розповіла про їхню користь.

«Червоні та фіолетові продукти. У них дуже висока антиоксидантна активність. Червоні продукти містять фітохімічні речовини, що зміцнюють пам'ять та важливі для здоров'я серця. Водночас вони мають протизапальні властивості.

Відомо, що лікопін, який міститься у червоних овочах та фруктах, зменшує ризик розвитку раку. Приклади таких продуктів — буряк, томати, червоний виноград, полуниця, малина.

Натомість фіолетові продукти сповільнюють старіння через високий вміст антоціанів. Також вони важливі для здоров'я кісток. Червоні і фіолетові продукти захищають нашу імунну систему від шкідливих чинників.

Жовті та помаранчеві продукти. Помаранчеві продукти багаті антиоксидантами. Зменшують ризик розвитку серцевих захворювань. Завдяки своїм антиоксидантним властивостям зміцнюють імунну систему. Приклади таких продуктів — гарбуз, морква, апельсин.

Жовті продукти багаті вітаміном С. Покращують роботу травної системи та мозку. Приклади — банан, ананас, лимон, картопля. Загалом жовті та помаранчеві продукти — це джерела високого вмісту вітаміну С і клітковини.

Білі продукти. Містять аліцин, завдяки якому зміцнюють імунну систему. Також захищають від серцевих захворювань. Знижують рівень холестерину і глюкози в крові. Приклади таких продуктів — часник, ріпчаста цибуля, біла редька.

Зелені продукти. Багаті вітамінами A, C, B2, а також мінералами, такими як калій, магній, фосфор. Містять багато клітковини і забезпечують нормальну роботу кишківника. Також очищують кров, зміцнюють імунну систему, знімають втому. Вони корисні для психічного здоров'я і добре борються з такою проблемою, як акне".

Схожі новини