Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Куди податися на відпочинок: цікаві локації Львівщини

  • 05.05.2021, 15:15
  • 757

З настанням травня прийшла справжня весна - час гаївок, різноманітних майстер-класів, цвітіння квітів, сплавів на річках і походів у гори. Кожна нова пора року має свої сезонні туристичні приваби, але саме травень – це пора активного відпочинку

«На відміну від зимового періоду, навесні, а особливо у травні, актуальнішим стає «outdoor"-туризм, відпочинок на свіжому повітрі, — каже Наталя Табака, керівниця управління туризму та курортів Львівської обласної державної адміністрації, — це тренд подорожей 2021 року: безпечно і пізнавально. Є нагода побачити близьке, але досі не відкрите для себе.

Мандрівники обирають для себе місцини, де зацвітають квіти, де можна помилуватися краєвидами і природою. До того ж це більш безпечно, аніж перебування в приміщенні.

Читайте також: Піщані дюни на Львівщині: чому варто відвідати «Бродівську Сахару»

Наприкінці місяця, 29 травня, відбудеться масове сходження на гору Пікуй та встановлення на ній відновленої пам’ятної таблиці, яка засвідчує перебування тут славетного поета, письменника і перекладача Івана Франка".

Нацпарки й заповідники

На перші вихідні після Великодня (8 травня) Організація української молоді «Спадщина» запрошує на «Гаївки в Тустані». Вони відбудуться в селі Урич біля церкви св. Миколая. Захід буде безкоштовний, але з дрес-кодом — вишиванкою.

У всіх п’яти національних парках на травень заплановане відкриття туристичного сезону. Кожен із них готуватиме власну програму. Особливо актуальними є поїздки у місцини, де росте багато квітів.

Так, найбільш квітучою місциною національного природного парку «Північне Поділля» є гора Макітра, висотою в 343 метри, розташована в низькогірному пасмі Вороняки між селами Бучина, Гаї-Дітковецькі й Суховоля — неподалік від межі Львівщини з Рівненською областю.

Ще одна цікава квітуча місцевість — ландшафтний заказник «Стариці Дністра» із долиною «диких тюльпанів». Принаймні саме на тюльпани схожі ці неймовірної краси квіти, що насправді мають назву «рябчик шаховий». Вони ростуть біля ріки Дністер поруч із селами Верин і Надітичі.

Біологи кажуть, що ще одна місцина зростання «рябчиків» є у Самбірському районі. Зривати квіти ні в якому разі не можна — вони занесені до Червоної книги України.

Сплави

Відбуваються насамперед у північній частині області на ріках Західний Буг та Рата у Червоноградському районі. Напередодні за проєктом «Буг єднає нас» (програма транскордонного співробітництва «Польща — Україна — Білорусь») для сплавів придбано байдарки.

Є можливість сплавлятися, а також займатися екстремальним рафтингом на гірській ріці у південній частині області на ріках Опір та Стрий. Організаторами усіх сплавів, зазвичай, виступають туристичні клуби.

Майстер-класи

Виготовленню ляльок-мотанок із ниток навчають в історико-краєзнавчому музеї «Сколівщина».

На батьківщині Івана Франка, у його рідному селі Нагуєвичі й околиці, можна побувати на майстер-класах із ткацтва, ковальства та лозоплетіння.

У місті Турка майстриня Олександра Цуняк навчає розписувати писанки бойківськими орнаментами. Звертатися до неї можна на Фейсбук-сторінку.

А у ведмежому притулку в селі Жорниська біля Львова спеціалізуються на майстер-класі з виготовлення місцевої цікавинки — яворівської забавки.

Екскурсії на ферми

Більше двох десятків фермерських господарств Львівщини готові до прийому туристів, але за попередньою реєстрацією. Управління туризму та курортів і департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА об’єднали їх у проєкт «Гастромандри Львівщиною». Ознайомитись із мапою ферм, що влаштовують екскурсії, можна за посиланням (https://cutt.ly/jbxND9h)

Схожі новини