Передплата 2024 «Добра кухня»

Що приготувати з моркви

  • 03.05.2021, 20:30
  • 16.5K

Морква є незамінним продуктом для краси, оскільки сприяє здоров’ю шкіри і уповільнює процеси старіння. Також вона багата лужними елементами, що очищують кров. Більш того, вона є природним цілителем від онкологічних захворювань

А ще — це надзвичайно смачний овоч, з якого можна приготувати безліч цікавих і корисних страв.

Цукати з моркви

Фото умовне
Фото умовне

Потрібно: 1 кг моркви, 0,5 кг цукру, 200 мл води, трішки лимонного соку.

Приготування: моркву помити, почистити, порізати брусочками чи кружечками. З води та цукру зварити густий сироп, викласти в нього моркву, варити 15 хвилин. Дати настоятися кілька годин. Процедуру повторити 3 рази, доки морква не стане прозорою. Під час останнього варіння додати лимонний сік. Далі моркву відцідити і просушити (можна просто на серветці, а можна в духовці). Готові цукати обкатати в цукрі чи цукровій пудрі. Зберігати їх можна в щільно закритій банці в холодильнику кілька тижнів.

Ікра з моркви

Фото умовне
Фото умовне

Потрібно: 1 кг моркви, 0,5 кг цибулі, 3 зубки часнику, 200 мл томатної пасти, 200 мл олії, 1 шт. лаврового листа, сіль, перець — за смаком.

Приготування: змішати томатну пасту і воду, вилити в каструлю. Додати дрібно порізану цибулю, олію, лавровий листок, сіль, перець. Накрити кришкою, поставити на сильний вогонь, щоб закипіло. Потім вогонь збавити і продовжувати варити, доки суміш не стане червонуватого кольору. Моркву натерти на великій тертці, підсмажити, періодично доливаючи воду. Змішати цибулеву суміш і моркву, поставити в розігріту духовку. Коли ікра буде готова, додати до неї перетертий з сіллю часник. Коли охолоне, розкласти в банки, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.

Морквяні деруни з гірчичним соусом

Фото умовне
Фото умовне

Потрібно: 2 скл. натертої на дрібній тертці моркви, 6 скл. води, ¼ скл. пшеничного борошна, 2 яйця, 3 ст. ложки молока, 2 ст. ложки дрібно порізаної цибулі, ¼ ч. ложки солі, 2 ст. ложки подрібненої петрушки, олія для смаження у фритюрі.

Для соусу: 1 ст. ложка подрібненої петрушки, 1 ст. ложка винного оцту, 1 ст. ложка готової гірчиці, 1 ч. ложка дрібно порізаної зеленої цибулі, ¼ скл. оливкової олії.

Приготування: в каструлі закип’ятити 6 склянок води. Викласти подрібнену моркву, накрити кришкою і варити 3 хвилини. Відцідити і промити в холодній воді. Знову процідити і викласти на паперовий рушник. У великій посудині змішати борошно, сіль і перець. В іншій — молоко і жовтки, збити. З’єднати обидві маси, добре перемішати. В тісто викласти варену моркву, подрібнену петрушку, цибулю. В невеликій посудині на швидкому режимі міксером збити білки до пишноти. Додати білки в тісто, перемішати. У велику сковорідку налити олію, сильно розігріти. В склянку на третину налити тіста, вилити на сковорідку і смажити близько 2-ох хвилин з кожного боку. Так — все тісто. У посудині змішати петрушку, оцет, гірчицю і зелену цибулю. Подавати деруни з соусом.

Пиріжки з морквою та горіхами

Фото умовне
Фото умовне

Потрібно для тіста: 700 г борошна, 1 скл. молока, 3 яйця, 100 г вершкового масла, 2 ч. ложки сухих дріжджів, 2 ч. ложки цукру.

Для начинки: 4 морквини, 150 г очищених грецьких горіхів, 4 ст. ложки меду, 20 г вершкового масла, кориця мелена, цукор — за смаком.

Приготування: 2/3 борошна просіяти в миску, зробити поглиблення, збити 2 яйця і помішуючи, тонкою цівкою влити молоко. Додати сіль, цукор і дріжджі, все перемішати. Розтопити вершкове масло і теплим додати до суміші. Замісити не дуже круте тісто, зробити з нього овал, накрити рушником і поставити в тепле місце, щоб сходило. Як зійде, ще 2 рази замісити. Тісто розділити на шматочки, зробити з них кульки, розміром, як грецький горіх, накрити і залишити на 20 хвилин. Потім кожен шматочок тоненько розкачати. Моркву нашаткувати і тушкувати на вершковому маслі до м’якості. Додати перемелені горіхи, мед і зняти з вогню. Додати корицю і цукор. На кожен шматочок тіста викласти 1−2 ч. ложки начинки, з’єднати краї і викласти на змащене олією і присипане борошном деко. Змастити збитим жовтком і залишити на 15 хвилин. Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності.

Читайте також: Дивовижне відкриття: гриби можуть вберегти від раку

Схожі новини