Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені розповіли про небезпеку гарячого чаю

  • 01.05.2021, 19:55
  • 18.6K

Занадто гарячий напій може призвести до розвитку смертельного захворювання

Регулярне вживання чаю, температура якого перевищує 65 градусів за Цельсієм, може викликати рак стравоходу, попереджає фахівець в області гастроентерології, професор, доктор Ведат Гьорал (Vedat Göral).

«А якщо це ще й поєднується із курінням та алкоголем, ризик розвитку раку стравоходу зростає в п'ять разів. Чай слід пити теплим, не більше трьох-чотирьох чашок в день», — говорить експерт.

Слова лікаря підтверджують дослідження, проведені в США і Китаї, зокрема в Китаї медики спостерігали за експериментом, у якому взяли участь 456 тисяч осіб.

«За цими людьми спостерігали кілька років і виявилося, що напої температурою 65 градусів за Цельсієм і вище збільшують ризик розвитку раку стравоходу. В Америці під наглядом перебувало понад 50 тисяч осіб, той самий результат», — розповів лікар.

Говорячи про рівень захворюваності на рак стравоходу, Гьорал зауважує: «За деякими оцінками, це шоста причина смерті в світі, а за іншими — восьма. Тому це дуже серйозне захворювання. У нього є генетична основа, але також можливі тригерні фактори. Відповідно до проведених досліджень, на сході Туреччини, в Китаї, Казахстані, Таджикистані та Узбекистані через постійте вживання чаю і гарячих напоїв рак стравоходу спостерігається найчастіше».

Читайте також: Рак грудей: три симптоми, які не можна ігнорувати

Щоб уникнути виразки стравоходу і раку, медики радять почекати три-чотири хвилини після заварювання чаю, поки гарячий пар майже не зникне.

Також професор Гьорал попередив про небезпеку холодних напоїв: «Занадто холодні напої теж шкідливі. Вони можуть викликати запалення в стравоході і шлунку, зокрема гострий гастрит і підвищену секрецію кислоти».

Які симптоми раку стравоходу?

«Найважливіша ознака — порушення ковтання. Якщо ви помітили цю тривожну ознаку, рекомендуємо негайно звернутися до лікаря. Особливо це стосується чоловіків, які зловживають курінням, алкоголем та гарячим чаєм», — зазначає експерт.

Схожі новини