Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Кварталівська" кінокомпанія продовжує збагачуватися у Росії, - Схеми

  • 30.04.2021, 15:33
  • 625

Російська компанія "Грин Филмс", співзасновником якої до весни 2019 року був Володимир Зеленський, а досі є перший помічник президента Сергій Шефір, збільшила прибутки

Про це йдеться у дослідженні «Схем».

Журналісти програми «Схеми» проаналізували дані бухгалтерського балансу за 2020 рік, які компанія опублікувала на російському Державному інформаційному ресурсі бухгалтерської (фінансової) звітності.

У 2020 році компанія збільшила свій дохід майже на 16 відсотків порівняно з 2019-м і отримала 55,8 мільйонів рублів (майже 772 тисячі доларів). З них майже 32 мільйони рублів (понад 440 тисяч доларів) компанія отримала з роялті та ліцензійних виплат. Збільшення продажів у «Грин Филмс» анонсували у попередньому річному звіті, проаналізованому «Схемами».

Водночас, як вказали «Грин Филмс» у своїй звітності, фірма отримала на 50 відсотків більше грошей від роялті та інших ліцензійних виплат, ніж у минулого року.

Компанія також продовжила розраховуватися з кредиторами і у 2020 році зменшила свій борг ще на 18 відсотків (до майже 1,9 мільйонів доларів). Це може свідчити про те, що у компанії не збираються згортати діяльність, а навпаки — дотримуються обіцянок перед кредиторами, щоб продовжувати роботу, вважають «Схеми».

Заразом ґрунтовних пояснень до бухгалтерської звітності з причинами збільшення доходів та планами на наступний рік, на відміну від 2019-го, фірма в письмовому вигляді не надала.

Сергій Шефір не відповів на прохання «Схем» прокоментувати причини зростання доходу російської фірми, де він є співзасновником через кіпрську компанію.

Нагадаємо, на початку 2019 року «Схеми» з’ясували, що Володимир Зеленський і його бізнес-партнери мають компанії у Росії, попри запевнення тоді ще кандидата у президенти про закриття бізнесу в 2014 році. Журналісти знайшли три російські фірми, які займаються виробництвом кінофільмів і телевізійних програм: «Вайсберг Пикчерс», «Платинумфильм» і «Грин Филмс».

Зеленський спочатку заперечував цей факт, але потім визнав і вибачився перед журналістами.

Тоді з’ясувалося, що компанія «Грин Филмс» не лише працює в Москві, але й успішно пройшла відбір у конкурсі на отримання державного фінансування з бюджету Росії та отримала 35 мільйонів рублів (майже 542 тисячі доларів) на фінансування фільму-трилера «Вниз».

У березні 2019 року «Схеми"​ повідомляли, що Зеленський позбувся частки у російському кінобізнесі на користь Андрія Яковлєва — автора «Студії Квартал-95». Він вийшов із кіпрської компанії-засновниці ООО «Грин Филмс» Green Family LTD. Після цього частки у Green Family LTD розподілилися так: Андрій Яковлєв — 20 відсотків, Борис Шефір — 15 відсотків, Сергій Шефір — 15 відсотків, Appex International LTD Тімура Міндіча — 50 відсотків.

Андрій Яковлєв, Борис і Сергій Шефіри — давні бізнес-партнери Зеленського по «Кварталу 95». Тімур Міндіч — соратник Ігоря Коломойського і бізнесмен, що має частку в наближених до олігарха медіаструктурах.

Схожі новини