Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У МОН розповіли, як цьогоріч завершиться навчальний рік у школах

  • 29.04.2021, 16:45
  • 886

2020-2021-й навчальний рік в Україні завершиться не пізніше 1 липня, а ось підсумкове оцінювання учнів у школах можна проводити дистанційно. Також учні можуть за бажання скласти державну підсумкову атестацію (ДПА)

Фото умовне
Фото умовне

Про це йдеться у відповідному листі Міністерства освіти і науки України.

«Згідно із законом України „Про повну загальну середню освіту“, навчальний рік у школах завершується не пізніше 1 липня. Водночас структуру і тривалість навчальних року, тижня, дня, а також занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада», — йдеться у роз'ясненні МОН.

Додається, що оцінювання результатів навчання учнів, зокрема підсумкове, може відбуватися (за потреби) «з використанням технологій дистанційного навчання».

Також у МОН звертають увагу, що за наказом від 1 березня вносяться зміни до порядку переведення учнів до наступних класів.

Відповідно до змін, що набрали чинності 27 квітня 2021 року:

  • учні 9-х класів, які завершили здобуття базової середньої освіти, переводяться до 10-го класу цього самого закладу чи випускаються із закладу (за власною заявою у разі повноліття чи заявою одного з батьків, інших законних представників);
  • учні 9-х класів, які завершили здобуття базової середньої освіти (незалежно від форми здобуття) та переводяться на наступний рік навчання чи випускаються із закладу, отримують свідоцтво про базову середню освіту;
  • учні, які за результатами річного оцінювання з усіх предметів, які вони вивчали у 9-му класі, мають результати навчання високого рівня (10, 11, 12 балів), отримують свідоцтво про базову середню освіту з відзнакою.

Також наголошується, що під час зарахування дітей для здобуття початкової освіти забороняється проводити конкурси (будь-які заходи, спрямовані на перевірку знань, умінь, навичок чи інших компетентностей дитини), крім закладів спеціалізованої освіти і приватних закладів освіти.

Водночас, на період карантину власник установи, організації або уповноважений орган може змінювати режим роботи, зокрема і щодо прийому та обслуговування фізичних та юридичних осіб. Таким чином, засновники закладів освіти у період карантину можуть гнучко організовувати прийом документів, зокрема дозволити подавати їх електронною поштою у сканованій формі без електронного цифрового підпису.

Також у МОН додають, що попри відміну державної підсумкової атестації (ДПА), учні мають змогу скласти її за власним бажанням. Для цього потрібно написати заяву у довільній формі.

За бажанням скласти ДПА у закладі освіти (не у формі ЗНО) мають право зокрема:

  • громадяни України, які завершили навчання й отримали документ про відповідний рівень загальної середньої освіти за кордоном;
  • здобувачі освіти, які здобувають загальну середню освіту за вечірньою, заочною, сімейною (домашньою) формами;
  • здобувачі, які перебувають в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах;
  • здобувачі, які проживають на тимчасово окупованій території України, на території проведення антитерористичної операції (на період її проведення);
  • здобувачі, які через поважні причини не брали участі в основній сесії ЗНО та були допущені до проходження додаткової сесії ЗНО, але не змогли через поважні причини взяти участь у ній.

Читайте також: Школи самі вирішуватимуть, коли завершити навчальний рік, — МОН

Схожі новини