Передплата 2024 «Добрий господар»

Чистий четвер: що сьогодні категорично не можна робити

  • 29.04.2021, 10:45
  • 1 654

Чистий четвер, який ще називають Великим або Страсним, – один з найважливіших днів Страсного тижня перед Великоднем

Саме у четвер Ісус Христос встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері, а також був заарештований первосвящениками та засланий у темницю. Тож з Чистого четверга і до самого Великодня в храмах згадують земні страждання Христа перед його розп'яттям. У церкві відбувається читання дванадцяти Страсних Євангелій, де йдеться про страждання Ісуса перед стратою.

У цей день для кожного вірянина дуже важливо залишити свої тривоги і гріховні помисли, щоб зустріти свято з чистою душею.

ЩО ВАРТО ЗРОБИТИ

За традицією, зранку у Чистий четвер потрібно зануритись в озеро, річку чи іншу водойму. Прийнято вважати, що саме в цей день вода володіє особливими властивостями, спроможними очистити та оздоровити дух і тіло. У міських умовах, де важко знайти підходящу водойму, цей обряд можна замінити ранковим душем.

Також у Чистий четвер прийнято готувати оселю до свята — робити генеральне прибирання. Тож у цей день варто навести порядок у своєму домі, зайнятися пранням та іншими домашніми справами. За давнім повір’ям, ті, хто у Чистий четвер не прибере у своєму будинку, ризикує прожити весь наступний рік в сумі і сварках.

ЧОГО НЕ МОЖНА РОБИТИ

Оскільки у Чистий четвер прийнято наводити порядок у своїй оселі, то категорично заборонено смітити у хаті і розкидати речі, інакше буде багато сварок. Також не варто лінуватись виконувати домашні справи та шкодувати за викинутими речами. Ще з Чистого четверга до Страсної п'ятниці не варто залишати брудний посуд і замочену, але не випрану білизну.

Існує також повір'я, що брудну воду після прибирання не варто виливати в межах будинку. Тоді негативна енергетика, яка може накопичитися за довгий час, здатна негативно вплинути на подальше життя вашої родини. Тому краще вилийте її в місцях, де нічого не росте, наприклад, на камені або на дорогу.

Лише після прибирання оселі християни можуть зайнятися приготуванням святкових великодніх страв, які їсти в цей день суворо заборонено. Тож до наведення порядку забороняється випікати паски, розмальовувати писанки і готувати інші святкові страви.

Також у Чистий четвер не можна позичати гроші і виносити з дому цінні речі. В цей день не можна сваритись та ображати людей. А тим, хто постить, в четвер не можна їсти м'ясо, яйця та молочні продукти.

ПРИКМЕТИ НА ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР

Не можна позичати і віддавати з дому будь-які речі — можна віддати свій достаток і спокій;

Якщо перерахувати всі гроші в будинку три рази — сім'я буде в достатку в цьому році;

Хороша сонячна погода в Чистий четвер віщує, що залишок весни буде теплим. Якщо день дощовий — до самого літа буде дощити;

Якщо в цей день підібрати гроші з землі — щастя вони не принесуть;

У воду, якою миють підлоги, кладуть монети, щоб в будинку водилися гроші.

Читайте також: Не важливо, дешеві чи дорогі продукти у пасхальному кошику… Головне, аби у хаті панували мир і злагода!

Схожі новини