Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аукціон зачекає

Львівська облрада тимчасово вилучила зі списку на приватизацію приміщення, які орендують лабораторії МОЗ

Львівська обласна рада на сесійному засіданні 27 квітня тимчасово вилучила зі списку об’єктів на приватизацію приміщення п’ятого поверху у будинку на вул. Городоцькій, 2. Мотивація — необхідність повторної інвентаризації цих площ.

Ці нежитлові приміщення загаль­ною площею 470 кв. метрів були у списку об’єктів спільної власності громад області, визначених для привати­зації способом аукціону 2021 року. Але від 2013-го ці площі орендують дві чинні лабо­раторії Львівського обласного лаборатор­ного центру МОЗ — санітарно-гігієнічна та бактеріологічна. Нещодавно у львівських ЗМІ та соцмережах з’явилися повідомлен­ня, що на привабливі площі у самому центрі міста, за Оперним театром, накинула оком група бізнесменів і політиків, зокре­ма депутат Львівської облради, спів­власник Винниківської тютюнової фа­брики Григорій Козловський.

Як пояснював раніше «ВЗ» начальник управління майном спільної власнос­ті Львівської облради Сергій Івах, при­міщення на Городоцькій, 2, обласна рада планує виставити на аукціон. Натомість лабораторний центр має право перебува­ти там ще до 31 грудня 2022 року. За цей час частину коштів, отриманих від прода­жу площ, а саме 5 млн грн, скерують на ремонт державного приміщення, яке зі самого початку було призначене для лабо­раторії і розташоване поблизу — на площі 700-річчя Львова, 2. Лабораторний центр має переїхати туди.

«У будинку на Городоцькій, 2, де є різ­ні приміщення, в тому числі й житлові, не може бути бактеріологічної лабораторії, — пояснив Сергій Івах. — Не дай Боже, там хтось принесе на аналіз якусь бактерію, і воно десь там піде, це буде катастрофа».

Натомість на сполох забили львівські епідеміологи: як у час пандемії можна ру­хати лабораторії, де проводяться різні необхідні аналізи? Крім того, підрахува­ли, що для ремонту приміщень на площі 700-річчя Львова, 2, треба щонайменше 25 млн грн.

Попри це, питання приватизації цих приміщень способом аукціону винесли на розгляд сесії Львівської облради 13 квіт­ня. Та воно не набрало голосів. Тим часом головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко звернувся до ке­рівництва Львівської облради з проханням не продавати у час пандемії приміщення, де розміщені чинні лабораторії Львівсько­го обласного лабораторного центру МОЗ.

«Просимо розглянути питання про від­термінування виставлення на продаж цьо­го приміщення до завершення пандемії Covid-19, оскільки значна частина коштів спрямовується на боротьбу з Covid-19, закупівлю витратних матеріалів та облад­нання для проведення лабораторної діа­гностики хворих, — йдеться в листі Ляшка. — Переведення лабораторних підрозділів Центру в інші приміщення потребує часу та значних капіталовкладень, що в період пандемії створить значне додаткове на­вантаження на систему охорони здоров’я України».

Головний санлікар зазначає, що «ла­бораторії оснащені сучасним дороговар­тісним обладнанням, встановленим ви­робниками для використання за місцем здійснення діяльності. Переїзд в інші при­міщення призведе до руйнування ство­реної екосистеми лабораторії, части­ни дорогого обладнання та лабораторних меблів, що призведе до зупинки функціо­нування лабораторного підрозділу, який здійснює дослідження для жителів Львів­ської області».

Урешті-решт облрада вирішила від­класти спірну приватизацію на певний час. А в текст проєкту рішення внесла суттєву правку: встановити, що управління май­ном спільної власності не вправі проводи­ти повторний аукціон зі зниженням стар­тової ціни.

Схожі новини