Передплата 2024 ВЗ

"Справи Майдану": нардепи врегулювали процедуру заочного арешту

  • 27.04.2021, 20:00
  • 558

Народні депутати схвалили в другому читанні законопроект №2164

Про це повідомляє РБК-Україна. «За» проголосували 258 депутатів ВР.

Закон вносить зміни до статей Кримінального процесуального кодексу, що регулюють підстави оголошення у розшук підозрюваного; питання арешту за відсутності підозрюваного; підстави спеціального розслідування і спеціального судового провадження.

Передбачено дві підстави для оголошення в розшук:

  • якщо місцеперебування підозрюваного невідоме;
  • якщо підозрюваний ухиляється від явки й існують обґрунтовані підстави вважати, що він поїхав і/або перебуває в іншій країні або на тимчасово окупованих територіях України.

Дозволяється розгляд клопотання про арешт і його обрання за відсутності підозрюваного, при наявності постанови про його розшук. У разі арешту термін дії постанови не вказується і розмір застави не визначається.

У законі прописані й підстави для спеціального розслідування або спеціального судового провадження.

Читайте також: Рада підтримала законопроєкт про ув'язнення за брехню в деклараціях

Перша з нових норм визначає, що спеціальне досудове розслідування проводиться на підставі ухвали слідчого судді стосовно підозрюваного, який переховується:

  • на тимчасово окупованій території;
  • у Росії;
  • та/або оголошений у міжнародний розшук.

Друга правка передбачає, що слідчий суддя відмовляє у клопотанні про здійснення спеціального досудового розслідування, якщо не доведено, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду.

У третій прописано, що судовий розгляд щодо злочинів, визначених у статті 2971 КПК, може здійснюватися щодо обвинуваченого, крім неповнолітнього, що переховується.

Схожі новини