Передплата 2024 ВЗ

Іран навмисно приховував причину катастрофи літака МАУ: нові докази

  • 26.04.2021, 16:55
  • 687

Влада Ірану з самого початку знала причину авіакатастрофи літака компанії МАУ у січні 2020 року і навмисне приховувала її

Про це пише The New York Times.

У розпорядженні видання опинився аудіозапис розмови глави МЗС Ірану Мохаммада Заріфа із журналістом Саїдом Лейлазом. Міністр закордонних справ Ірану заявив, що на нього тиснули військові.

У ході бесіди Заріф заявив, що Корпус вартових ісламської революції одразу зрозумів, що їхні ракети потрапили в літак, але зізналися в цьому тільки через три дні.

Після того, як літак був збитий, Заріф був присутній на засіданні ради національної безпеки з двома вищими військовими командирами і сказав, що світ вимагає пояснень авіакатастрофи.

Читайте також: Іран порушив ядерну угоду: чому так сталося і що це означає

За словами міністра, військові командири зажадали від нього написати у Twitter, що версія про ракетний удар не відповідає дійсності.

«Я сказав: «Якщо в літак влучила ракета, повідомте нам, щоб ми побачили, як ми можемо вирішити цю проблему. Бог мій свідок, вони (військові — ред.) відреагували так, як якби я заперечував існування Бога», — сказав Заріф.

17 березня іранська влада опублікувала свій фінальний звіт щодо катастрофи літака МАУ, за яким, причиною трагедії стала помилка оператора протиповітряної оборони, якому здалося, що літак є «ворожою ціллю».

Ніякі імена у документі не повідомлялися. Україна іранський звіт розкритикувала, назвавши упередженим.

4 квітня військовий прокурор Ірану Голамаббас Торкі заявив про 10 підозрюваних, причетних до збиття українського пасажирського літака на початку січня 2020 року.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень