Передплата 2024 ВЗ

З архівів КДБ. У мережу виклали секретні документи про Чорнобиль

  • 26.04.2021, 15:15
  • 1 386

Державний архів Служби безпеки України опублікував секретні документи КДБ щодо катастрофи на Чорнобильській АЕС

Про це йдеться в повідомленні пресслужби СБУ.

«26 квітня 1986 року, о 1 год. 25 хв. стався вибух на енергоблоці № 4 Чорнобильської АЕС ім. В. І. Леніна у Київській області в період підготовки блоку до планових ремонтних робіт», — йдеться у найпершій доповіді про вибух від директора ЧАЕС Віктора Брюханова.

У документі зазначається, що у районі вибуху виникла пожежа, яка в 4 год. 50 хв. була локалізована, а о 6 год. ліквідована підрозділами пожежної охорони. У період аварії на станції перебувало близько 200 людей.

«9 осіб із них отримали опіки різного ступеня. Одна людина /прізвище не встановлено​​/ о 6 год. померла в медичній частині. 3 людини перебувають у важкому стані. Крім того в медичну частину доставлені на обстеження 34 людини, які брали участь в ліквідації пожежі, із них 9 людей — працівники пожежної охорони. На 8 год. не встановлено місцеперебування старшого оператора реакторного цеху Ходемчука В. І. О 3 год. рівень радіації в місті становив 4−14 мікрорентген у сек.», — йдеться у доповіді.

Читайте також: У Чорнобилі вчені виявили невідомі раніше радіаційні гарячі точки

Архівні справи свідчать, що аварії на ЧАЕС траплялися і до 26 квітня 1986 року.

У 1982 році на першому енергоблоці стався значний викид радіоактивних речовин. Але доповідь КДБ про це закінчується звичним «вжито заходів для недопущення панічних і провокаційних чуток». У 1984 році аварійні ситуації були на 3-му і 4-му енергоблоках.

Також повідомляється, що в 1983 році керівництво Москви отримало інформацію, що ЧАЕС є однією із найнебезпечніших атомних станцій у СРСР через відсутність засобів безпеки.

Схожі новини