Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Закону про мову вже два роки: чи дотримуються його чиновники

  • 25.04.2021, 19:30
  • 678

Сьогодні пам'ятний день у новітній історії України. 25 квітня 2019 року був ухвалений історичний Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Попри запеклу дискусію, безліч поправок та шалений тиск з боку проросійських сил, 278 парламентарів віддали свої голоси за документ, прийняття якого роками чекали мільйони українців

За цей час вдалося досягти виконання норм закону працівниками радіо і ТБ, а також сфери обслуговування, однак досі достатньо високою є частка його порушників з-поміж держслужбовців. Про це в неділю, 25 квітня 2021 року, заявив урядовий уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь, передає Еспресо.TV.

«Роль мовного закону складно переоцінити. Адже він регулює використання української мови як єдиної державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, як це визначено у головному документі країни — Конституції. Зокрема, закон забезпечує пріоритетність української у державному управлінні, освіті, науці, культурі, сфері обслуговування тощо. Нарешті українська мова, як одна з основ нашої безпеки і незалежності, захищена на законодавчому рівні. І це не можна не помітити — української насправді стає більше і на вулиці, і у сфері обслуговування, і у теле- та радіоефірах», — зазначив Кремінь.

За його словами, незважаючи на численні атаки на мовний закон, неодноразові спроби його скасувати чи здійснити ревізію окремих норм, тривалий саботаж щодо його виконання, закон діє і має підтримку переважної більшості суспільства.

«Після того, як 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 закону, якою передбачений повний перехід сфери обслуговування на державну мову, ми отримали велику кількість повідомлень від громадян про порушення їхніх прав на отримання інформації та послуг українською. Проте вже зараз можемо констатувати, що ситуація значно стабілізувалася. Це пов’язане, насамперед з тим, що секретаріат уповноваженого проводить масштабну роз’яснювальну роботу серед представників сфери обслуговування. Як цього вимагає закон, у кожному із випадків, де зафіксовані порушення, ми надсилаємо листи з вимогами їх усунути та здійснюємо заходи державного контролю», — додав Тарас Кремінь.

Разом з тим, йому «прикро констатувати, що у 2021 році, на 30-му році незалежності, стабільно високою залишається кількість звернень громадян щодо порушення мовного законодавства посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування».

«Це практично десята частина від усієї кількості скарг. Неприпустимо, коли в умовах війни на сході країни деякі посадовці ігнорують державну мову та підігрують агресорові», — наголосив уповноважений.

Однак він сподівається, що в 2021 році — ювілейному для Української Незалежності та Конституції — Кабінет Міністрів України затвердить Державну програму сприяння опануванню державної мови, а кожен громадянин отримає гарантоване право доступу до безкоштовних державних курсів із вивчення української.

Читайте також: Не впоралися з українською: харківські депутати можуть залишитися без мандатів

Схожі новини