Передплата 2024 «Добрий господар»

Як відрізнити інфаркт від невралгії: пояснення кардіолога

  • 23.04.2021, 20:15
  • 5 074

Раптовий сильний біль у грудях зліва — тривожний симптом. Мимоволі виникає думка про серцевий напад. Однак більшість пацієнтів з болем у грудях страждають від невралгії, а не від захворювань серця

Як відрізнити серцевий напад від невралгії розповів кардіолог Віталій Іванов, передає GreenPost.

На думку лікаря, не потрібно бути медиком, щоб визначити причину болю і зробити вибір між візитом до кардіолога і візитом до невропатолога. Для цього існує кілька простих методів.

  1. Згадайте, що відбувалося з вами в попередні дні. Можливо, ви підіймали щось тяжке, відвідували тренажерний зал після тривалої перерви, чистили сніг на дачі, копали грядки або скакали на коні. Будь-який незвичний вплив на хребет вказує на невралгію.
  2. Спробуйте натиснути великим пальцем на місце хворобливості. Серце розташоване глибоко, і його не промацати. А ось при невралгії біль чітко посилиться.
  3. Глибоко подихайте. Посилення болю на висоті вдиху — ознака невралгії.
  4. Прокашляйтесь на повні груди. Під час невралгії кашель підсилює біль.
  5. Поробіть нахили тулубом в різні боки (як на уроках фізкультури), покрутіть лівим плечем. Якщо лежите, поверніться кілька разів з боку на бік. Якщо біль зростає через зміни положення тіла, це свідчить про невралгію.
  6. Найголовніше: при невралгії загальне самопочуття нормальне, тоді як на інфаркт вказує не лише біль, але й інші симптоми: падіння тиску, слабкість, аритмія, збліднення шкіри, холодний піт.
  7. Якщо вам менш ніж 35 років, то несподіваний серцевий напад вам навряд чи загрожує.

Запам`ятайте, найчастіше інфаркт супроводжується різким та сильним болем в серці, який не минає навіть після ліків. У деяких випадках він може стихати й посилюватися знову через якийсь час. Зазвичай, це супроводжується аритмією — порушенням ритму серця, збільшенням проміжків між його скороченнями, прискоренням пульсу.

Схожі новини