Передплата 2024 «Добра кухня»

Порошенко: роздача російських паспортів сотням тисяч громадян України – це фактор небезпеки, який вимагає реакції влади

  • 22.04.2021, 15:22
  • 598

Указ Путіна про роздачу російських паспортів сотням тисяч українських громадян, який він ухвалив рівно два роки тому, є фактором додаткової небезпеки для України

Про це в ефірі телеканалів Прямий, 5 канал та Еспресо сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. Він зауважив, що у такий спосіб Кремль свого часу виправдав свою агресію проти Грузії. На думку Порошенка, «паспортизація» наших громадян вимагає реакції української влади.

«Рівно два роки тому в квітні 2019 року, одразу ж після другого туру президентських виборів, ми мали указ президента-вбивці Путіна „Про спрощення порядку видачі російських паспортів мешканцям ОРДО, ОРЛО“. До чого це призвело? На 1 січня півмільйону українських громадян навмисно всунули російський паспорт з двуглавою куркою. За ці 4 місяці ще пару сотень тисяч отримали російські паспорти», — констатує Петро Порошенко.

«У 2008 році роздачею російських паспортів в Абхазії і Південній Осетії виправдовували брутальну, пряму агресію РФ на території суверенної, незалежної і дружньої нам країни Грузії. І після цього насправді ситуація значно погіршилася», — зауважує п’ятий Президент.

«Росія вторглася, вдерлася і стояла де-факто біля Тбілісі. Ми зупинили в 2014- 2015 роках, відвоювавши дві третини Донбасу», — нагадав лідер «Європейської Солідарності». Він закликав Зеленського запровадити санкції проти Росії, як це днями зробили США.

«У вас є конституційне право підписати санкції, синхронізувавши їх із санкціями США. Важко пояснити світу, чому США, наші партнери по коаліції санкції проти росіян приймають, а єдина країна, яка їх не приймає, це Україна. Що вам ще потрібно для того, щоб побудувати довіру з нашими партнерами, яку ми крок за кроком будували 5 років?», — наголошує Порошенко.

Він також зауважив, що досі немає реакції влади на фактичне блокування з боку Росії акваторії Азовського моря.

«Президент Зеленський що завгодно коментує, крім захоплення суверенної території. Простір Азовського моря — це територія України. Росіяни її захопили. Де дії української влади? Де санкції за це захоплення?», — говорить Петро Порошенко.

«Я переконаний, що зараз, незважаючи на те, що змарнували ці два роки, ми як Україна маємо об’єднатися. Ми готові, об’єднавши зусилля в парламенті, уряді, в РНБО, захистити життя і здоров’я людей, захистити існування Української держави», — резюмує Петро Порошенко.

Схожі новини